Jdi na obsah Jdi na menu
 


SVÍČKOVÁ - hovězí na smetaně

23. 1. 2021

Svíčková na smetaně včetně masa je právem královnou omáček české kuchyně. 

VINIKAJÍCÍ svíčkovou dokázal taťka. Její chuť dlouho zůstávala na jazyku. Bylo by škoda přijít o požitek z jídla a tak v den kdy jí podával k obědu už jsem nejedla.

Bohužel zemřel dříve než mě vaření začalo bavit.Tajemství si vzal s sebou.

Byť už v důchodu, vyzkoušeno mnohokrát i v restauracích. Ne a ne přijít ani náznakem na jeho báječnou SVÍČKOVOU.

 

1 kg hovězího zadního nebo kližky, 100 g špeku, 1 l hovězího vývaru, 2 PL másla, 2 PL sádla,3 mrkve, 1/2 celeru, 1 petržel, 3 cibule,c2 - 3 PL octa, 1 PL plnotučné hořčice, 2 citrony, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, sůl, pepř. Cukr v mém pojetí NE, tudíž ani karamel nedělám. Místo toho dám 2-3 tablety Sacharinu, 1 smetanu 33%, ta je lepší, nebo smetanu na vaření 

Očištěné maso prošpikuji částí špeku. Ten mám pro tento případ nakrájený na špalíky v mrazáku. Svážu do úhledného válečku a na másle se sádlem orestujuji maso zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo. Žádné šizení. Pokud se restování odbude, nevytvoří se silný základ pro chuť omáčky.

Maso vyjmu a do výpeku dám zbytek špeku, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, mírně osolíma restuji dozlatova. Přidám cibuli a po jejím zezlátnutí vložím koření a omytý citron bez pecek nakrájený

na plátky. 

A teď to přijde. Další postup není pro zastánce tradiční receptury. Karamel z cukru. Ten nemůžu, proto dávám Sacharin. Já vím, není to pravé ořechové. Další postup už je "normálníí". Přidám ocet a posečkám až se vyvaří. Vmíchám hořčici, zaliji teplým vývarem, vrátím maso, osolím, opepřím.

Peču v troubě na 180 °C cca 2 hodinky.

Nesmím zapomenout že svíčková se v troubě dusí a tak maso má být do poloviny v tekutině a být přikryté. Čas pokročil. Maso vyjmu z pekáče a vyndám koření a měs zeleniny rozmixuji. 

Pokud čekám hosty, rozmixovanou zeleninu přepasýruji. V takovém případě většinou omáčku musím zahustit. Pokud se omáčka bude podávat jen pro nejbližší, nepasýruji. Na závěr přiliji smetanu. Dochutím solí, pepřem a citronem.

Vyjmuté maso ponechám v teple odpočinout. Odstraním provázek, naporcuji, podávám.

Příloha : houskový knedlík, šlehačka, brusinky, citron

~~~~~~~~~~Hela.ry~~~~~~~~~~ 

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  

Energetická hodnota 638 kJ Bílkoviny 6 g Sacharidy 17 g Tuky 7 g Vláknina 0,8 g

zdroj : kalorické tabulky 

 

.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář