KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY
Kynuté knedlíky s borůvkovou omáčkou, sypané strouhaným tvarohem, cukrem a přelité máslem
ovoce podle libosti
550 g polohrubé mouky.
21 g droždí
1 ČL cukru krupice
1 vejce
150 ml vlažného mléka
100 ml vlažné vody,
2 PL moučkového cukru
4 PL oleje
sůl
rozpuštěné máslo, moučkový cukr , tvrdý tvaroh.
V mléce rozpustím cukr a rozdrobím kvasnice. Ponechám přikryté utěrkou 15 minut na teplém místě aby vznikl kvásek.
Po vzejití kvásku, přidám ho k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracuji hladké těsto hladké.
Nechám kynout na teplém místě asi 45 minut.
Z těsta vyválím asi 5 mm silný plát a rádýlkem vytvořím čtverce o délce strany 5 až 6 cm.
Na každý čtverec dám kousek ovoce, spojím rohy těsta a v dlaních vyválím do kulata.
Knedlíky vařím v osolené vroucí vodě asi 7 minut za občasného otočení.
Vyndané knedlíky propíchnu vydličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se.
Podávám posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
.