Jdi na obsah Jdi na menu
 


HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA

Moje horkovzdušná fritéza má v průměru 16 cm. 

Následující recepty jsou k tomuto přizpůsobeny.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

 

BRAMBORÁK Z HF

20231129_135921-collage.jpgZ tohoto množství jsou 2 ks. 

300 g brambor, 1 vejce , 50 g zelí, 1 plátek šunky, v tomto případě od kosti, trošku sádla, 

1 ČL bramborového škrobu, majoránka, libeček, kmín mletý, sůl.

Česnek pro sebe nedávám.

 

 

 

 

Pokrájené zelí a šunku krátce osmahnu na sádle. Nechám vystydnout.

Oškrábané brambory nastrouhám, půl na jemno a druhou půlku nahrubo.

Přidám vejce, koření a podle potřeby bramborový škrob.

Pečící papír vystřihnu, vložím na dno horkovzdušné fritézy. Stříknu krapet oleje, dám půl těsta.

 

V HF 2x 180°C/ 8-9 min.

Glykémie 2 hod po jídle :   7,7 ( 1 kus).    

~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~

BRAMBOROVÁ KAŠE 

Co ze zbytkem bramborová kaše.  img_20240122_113020.jpg

Přidám do kaše vajíčko, promíchám.

Toť vše, přichází tvořivá práce od placek po bábovičky. 

Do kaše se dá zamíchat cokoliv dobrého.

 

V HF 2x 180°C/ 8-10/ min.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~     

BRAMBOROVÉ PLACIČKY PLNĚNÉ HOUBAMI.  

Viz recept Bezmasé - naslano. V HF na 180°C / 2 x 5-6 min..

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~     

BRAMBOROVÉ PLACKY S HLÍVOU   1 porce

200 g uvařených brambor ve slupce, 2 PL hrubé mouky a 1 ČL másla . img_20240116_115001.jpg

3 PL hlívy , 0,5 ČL houbového koření, trochu mletého kmínu, sůl, máslo, olej

Nejdříve ze všeho připravím hlívu. Natrhám jí na kousky a osmahnu na kousku másla s krapet olejem. Restuji 20 minut pod pokličkou. Pokud je potřeba, podliji nepatrným množstvím vody.

Brambory uvařím ve slupce, po vychladnutí oloupu a najemno nastrouhám. 

Přidám ostatní, promíchám.

Pečící papír trošku zastříknu olejem. Těsto rozdělím na 2 kusy a pomocí lžíce udělám placky.

Jejich povrch také zastříknu olejem. Vlozím do HF.

 

V HF 180°C/ 8 min a 200°C/ 5 min. Otočit a 200°C/ 5 min. Záleží také jak jsou silné.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~     

 

CELEROVÉ HRANOLKY Z HF  

Oloupaný celer nakrájím na hranolky a v hrnci s vroucí osolenou vodou vařím 2 – 3 minuty.

Povařené hranolky scedím a osuším. 

Kapku olej smíchám v míse s kořením a hranolky ve směsi promíchám.

 

V HF 180°C/10 min a 200 °C / 10 - 15 min. Občas protřepu.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~     

ČEVABČIČI Z HF 2 porce

200 g mletého kuřecího / krůtího masa, 200 g mletého vepřového masa, 1 menší cibule nasekaná na drobno, prolisovaný česnek podle chuti, 1 PL plnotučné hořčice, 1 PL sladké mleté papriky, drcený kmín, sůl a pepř podle chuti, trochu sodové vody.

Mám ráda Libeček, tak ho přidávám i sem. 

 

Vše promíchám a nechám alespoň hodinku v lednici. Vytvořím válečky.

HF na 180 °C , 15 min a 200°C , 10 min. Nezapomenout pistříknout olejem a občas otáčit.

Podávám s bramborem , cibulí a hořčicí.

~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

 

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

HF na 180 °C , 15 min a 200°C , 10 min.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S KUŘECÍM MASEM A BRAMBORY

Aneb když něco málo zbude od včerejška.  20240115_133236-collage.jpg

 

Očištěné kloboučky hlívy ústřičné natrhám na kousky. Osolím, přidám koření a zakápnu olejem.

" Zlehka prohňácám." Na dno horkovzdušné fritézy dám pečící papír ( papírový košíček, silikonovou podložku,...) a přesunu tam houby.

HF na 180 °C , 12-14 min, v polovině času protřepat. 

 

Než bude hlíva hotová, připravím brambory a co zbylo. Většinou je na pořadu dne kousek kuřátka. Přidám k hlívě ještě trochu zakáplu olejem. 

Teplotu zvednu na 200 °C , 5 min. 

 

Glykémie 2 hod po jídle :  5,5 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

 

HOUBOVÉ ŘÍZKY v trojobalu.    

img_20221001_105247.jpg

Klasika, hl.mouka, vejce, strouhanka. Na dno HF dám pečící papír, vložím obalené houby. Na každou houbu dám kousíček másla. Je možné zastříknout olejem.

HF na 180 °C , 12-14 min, v polovině času otočit 

 

 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

 

img_20231130_121548.jpgHOUSKOVÁ NÁDIVKA Z HF 

1 vejce + hrnek mléka + 1 PL rozpuštěného másla, společně vyšlehat.

Do mokré směsi dát 2 rohlíky pokrájené na kostičky, šunku nebo uzené, šnytlik či cibulku.

Popřípadě cokoliv co chutná. Na dno HF dám pečící papír.

 

HF na 180 °C , 8 min, otočit a na 180°C, 5-8 min..

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

HRANOLKY       

2 brambory, asi tak 1 ČL oleje. 

Oloupané brambory nakrájím na hranolky a nechám je 30 minur máčet ve studené vodě. Vyluhuje se škrob. Osuším, promíchám s olejem .

Hranolky nesolím, ale kdo chce může.

Jsou křupavé. Používám brambory vlastní (není podmínkou), typ B.

HF na 180 °C , 8 min, otočit a na 200°C, 5-8 min..

 

Glykémie 2 hod po jídle : 5,3 /8.1.24

/150 g oloupaných syrových brambor, 1 ČL oleje + 2 ČL tatarky Helmans/.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

CHLEBA VE VAJÍČKU z HF

Plátek chleba pomoučním hladkou moukou, smočím v rozšlehaném, osoleném vajíčku. Zastříknu olejem.

HF na 180 °C , 10 min, v polovině času otočit 

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

KAŠTANY

Pečené kaštany z HF 

Suroviny 20 jedlých kaštanů, 500 ml vařící vody

Kaštany zaliji vařící vodou. Ponechám je 5 minut máčet. Vytažené kaštany osuším a 

nakrojím ostrým nožem do křížku.

HF na 180°C, 10-15 minut. Občas protřepu.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~

 

KRABÍ (SURIMI) TYČINKY

 

Krabí tyčinky s hranolky a volským okem z HF   img_20240126_112834.jpg

 

Žádné velké vaření to není.

Chutnají nejen mě, čas od času je udělám.

Pro jednoho postačí : půl balení, 8 ks, tyčinek. 

Ze všeho nejdříve připravím hranolky. Když jsou téměř hotové přidám k nim tyčinky, HF 200°C/ 8 min, občas protřepu. Volské oko na másle v pánvičce. Jak píši, nic složitého.

 

Glykémie 2 hod po jídle :  

Celková energetická hodnota 40.147 Kj, Bílkoviny 0.17 g, Sacharidy 0.15 g

Sacharidy z cukrů 0.03 g, Tuky 0.85 g, Cholesterol 0.13 g

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

KRUTONY DO POLÉVKY

Starší chéb či pečivo nakrájím na kosticky, krapet postříkám. 

V HF 200°C/ 8 min, občas protřepu.

 

KOŘENĚNÁ KOTLETKA 

1 kotleta

směs koření, po 1 ČL : sušeného rozmarýnu, sušeného oregana a sušeného tymiánu

podle chuti sůl a mletý pepř , 1 PL oleje 

 

Kotletku zlehka naklepu. Z oleje a koření smíchám marinádu.

Kotletku mírně osolím a potřu marinádou, nechám odležet zhruba 2 hodiny. Klidné i déle.

Horkovzdušná fritéza na 180°C / 30 minut, v polovině času otočit.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

 

KUŘECÍ, KRÁLIČÍ ŘÍZKY z HF

20231219_124013-collage.jpgMaso osolím a opepřím. Obalím v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.

Na dno koše vložím pečící papír který zlejka zastříknu olejem. 

Vložím jednotlivé porce, navrch dám plátek másla. 

V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.

 

 

Foto : i z králíka jsou mňamózní.

V HF na 180°C 20 minut, do měkka. Nakonec na 200°C, 3-4 min pro barvu.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

KUŘECÍ PRSO S TYMIÁNEM z HF , s hráškem a volským okem z HF

Prso posolím, opepřím, okořením. Pro tentokrát volím tymián. img_20240303_112436.jpg

Zastříknu krapet olejem.

V HF na 180°C /10 minut, otočit a 200°C /10 minut

 

Vejce vyklepnu do silikonové formy na muffiny, osolím.

V HF na 180°C /5 minut

 

Porce : 1/2 kuř.prsa + 110 g hrášku z konzervy + 1 vejce

Glikémie 2 hod po jídle : 4,8 / 3.3. 24

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

KRŮTÍ STEHNA v HF

krůtí stehna, 2 cibule, 2 stroužky česneku, máslo, olej, směs koření (podle chuti asi 1 ČL od každého) :sladká paprika, koriandr,img_20200101_111153.jpg rozmarýn, drcený kmín, majoránka, nové koření mleté, pepř mletý, sůl.       

 

Nejdříve si připravím směs koření. Usušený koriandr, rozmarýn a majoránku rozdrtím. Šikovným pomocníkem je hmoždíř. Přidám ostatní koření, bez soli a pepře, zamíchám. Pochopitelně nepoužiji vše, postačí 2-3 ČL. Ostatní uschován.

 

 

 

Krůtí stehna posypu směsí kořením, osolím, opepřím a zakápnu obyčejným  olejem. Promíchám a ponechám půl hodiny svému osudu. 

Na dno HF dám pečící papír (teflonovou formu ještě nemám). Vložím nakrájenou cibuli a pokapu rozpuštěným máslem. Vložím stehna, pokladu plátky másla, podliji 2-3 PL vývaren nebo vodou.

V HF na 160°C 40 - 50 minut. Občas otočím. 

Nakonec zvednu teplotu na 180 °C a ještě peču zhruba 20 minut.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~

 

KRŮTÍ JÁTRA A BRAMBORY S BYLINKAMI, v HF ( 1 porce) 

2 střední brambory (oloupat, nakrájet na plátky či hranolky), 1/2 ČL sušenélo libečku, 1/2 ČL mletého kmínu, špetka soli, 1/1 ČL oleje. 

Pokrájené brambory nechám namočené alespoň 30 min ve studené vodě ( pustí škrob). Sliji, osuším. V misce smíchám brambory s ostatními přísady. Bylinky měním podle chuti. Nic proti ničemu. 

Používám horkovzdušnou fritézu na 180°C/ 10 min a 200°C/ 8-10 min.. Občas protřepu.20231011_124622-collage.jpg

....

130 g krůtích játer , 1/2 PL hladké mouky na zasypání, NESOLIT. 

Horkovzdušná fritéza 160°C/ 2x 5 minut.

Glykémie 2 hod po jídle : 7,5 

 

 

 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

KUŘECÍ GORDON BLEU. z HF

řízek naplněný šunkou a sýrem – Cordon Bleu [kordón blé]. 

Porce kuřecího masa na řízek, plátek šunky, plátkový sýr, hořčice,chladká mouka, 1 ks vejce, strouhanka, olej, sůl, mletý černý pepř

Do každého řízku udělám kapsu, vsunu plátek šunky a plátek sýra. Upevním párátky, osolím, opepřím a potřu hořčicí.

Obalím v trojobalu. Na každý kousek dám plátek másla. 

Na dno HF doporučuji dát jakoukoliv podložku.

V HF na 180°C 15 - 20 minut. Občas otočím. Nakonec zvednu teplotu na 200 °C a ještě peču zhruba 10 minut.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

KVĚTÁK img_20240222_084423.jpg

10 min povařený květák v osolené vodě s bobkovým listem nechat okapat a vychladnout.

A teď tři možnosti.

a) jen tak napřírodno. Okořenit dle chuti. 

b) obalený v trojobalu. Klasika, hladká mouka, vejce, strouhanka.

c) květákové placičky. Rozmačkat, přidat vajíčko a už jen improvizace.

Vše zastříknu olejem, nebo (radši) pomací mašlovačky potřu máslem.

 

V HF 200°C/ 15 min, v polovině času otočím.

~~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

MLETÉ MASO Z HF 

Mleté vepřové, popřípadě mix trochu osolím, opepřím a přidám dle chuti koření. U mě boduje Saturejka. 

V dlani uválím váleček, zabalím do anglické.

V HF 2x 180°C/5-8 min.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

KUŘECÍ KOUSKY z HF. 2 porce 

Sleva, slevy a když dostanete ještě dalších 30% z ceny.  Celé kuře, 1,504 g za 63,- Kč, no nekupte to, 29.11.23.

Kryž z rozporcovaného kuřátka zůstanou kousky křídel, odřezky z prsou a biskup. 20231107_130919-collage.jpg

Šup s tím do horkovzdušné fritézy a mám dvě porce.

Kousky kuřete z obou stran osolím, opepřím a potřu rozpuštěným máslem.

V polovině pečení pomocí dvou vidliček kuře otočím. 

Hotové kuřecí kousky vyndám a nechám přikryté ještě 10 minut dojít.

Horkovzdušná fritéza na 180°C / 40 minut , v polovině času otočím.

 

Příloha : opečené brambory z HF. Glikémie 2 hod po jídle : 7,5 

Příloha : celero-bramborové piré. Glikémie 2 hod po jídle : 7,2.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~

MASOVÉ KULIČKY 

2 porce

300 g hovězího mletého masa, nebo směs, 1 cibule, 1 žloutek, podle potřeby a chuti strouhanku, libeček, špetku skořice, mletý pepř a sůl.

Najemno nakrájenou cibuli přidám k masu. Přihodím bylinky, koření a promíchám.

K zahuštění použiji strouhanku. 

180° C / 6-8 min

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~           

PEČENÉ KUŘECÍ STEHNO z HF

img_20240229_120639.jpg

 

Nic to není.

Jen nepřehánět se solí.

Porce kuřete.

Posolit, okmínovat, krapet červené papriky, navrch trochu másla.

 

HF na 160°C, 25 minut.Občas otočím a ještě na 200°C, 10-15 minut. 

Nakonec přihodím na pár minut vařené brambory.

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~

"SMAŽÁK

30% eidam, 2x obalený v trojobalu. Na dno koše dám pečící papír 

HF 200°C / 14 minut , v polovině času otočím. 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 


img_20240115_073655.jpgVAJÍČKA

 

Vajíčka zkontrolovat aby neměli prasklinu. Jinak můžou vytéci.

na měkko. v HF na 170°C , 7 min

na tvrdo.    v HF na 180°C , 9 min

 

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~

 

VINNÁ KLOBÁSA.       img_20230217_122548.jpg

 

 

Horkovzdušná fritéza na 180°C / 15 minut ,

v polovině času otočím.

 

 

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~

VÝPEČKY 

Na dno HF dám pečící papír. Vepřový bůček nakrájím na kousky. Přihodím koření a na klínky nakráenou cibuli. Kdo chce, přidá česnek. Drcený kmín, mletý pepř, lžička sladké papriky, sůl. Postříkám krapet oleje, promnu .

HF na 180°C / 30 minut několikrát protřepat a na 200°C / 5 minut. 

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~

 

ŽAMPIONY S BRAMBORY V HF

20231020_182014-collage.jpg2 - 3 brambory (oloupat, nakrájet na plátky či hranolky), 0.5 ČL mleté papriky, špetka soli, 1/1 ČL oleje. 

Několik žampionů, mám ráda hnědě, špetka mletého kmínu, špetka soli, krapet oleje, 

 

Pokrájené brambory nechám namočené alespoň 30 min ve studené vodě ( pustí škrob). Sliji, osuším. V misce smíchám brambory s ostatními přísady. 

Z žampionů vykroutím nožičky, přidám mletý kmín, sůl a olej.

HF na 180°C/ 10 min ( brambory) , přidám žampiony a ještě na 190°C/ 8-10 min dodělám. Občas protřepu.

 

~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ RYBY ~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ 

TILÁPIE Z HF  

1 menší filet Tilápie, podle chuti okořenit, 180 g mrňavých brambor 

Brambory na chvilku namočím aby se dobře vyčistily.

Filet ryby, může být i jiná než Tilápie, osuším, posypu domácí sušenou směsí zeleniny a bylinek, zlehka osolím a opepřím. Nechám 20 minut odpočinout. 

Na řadu přijdou opět brambory. Kartáčkem je vyčistím, větší rozkrojím.

Nádobu z horkovzdušné fritézy krapet vytřu olejem. Vložím brambory na 190°C / 10 minut.

Po vypnutí fritézy brambory protřepu a položím na ně rybí filet. Teplotu ponechám, čas 8-10 minut.

Hotovo. Podle chuti pokapu citrónem.

 

~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~ PEČENÍ ~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~

 

BÁBOVKA ZAKYSANKA z HF

0,5 hrnku cukru, 1vajíčko ,0,5 hrnku mléka, 5 PL oleje, 0,5 kelímku zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky , 1ČL prášku do pečiva 

Podle chuti rozinky namočené v rumu, vlašské ořechy, ....

 

20231016_125742-collage.jpgCukr vyšlehám s vajíčkem , přidám ostatní suroviny a znovu zašlehám. Těsto vyliji do třech čtvrtin teflonové formy. 

Pokud chci mít bábovku dvoubarevnou, trochu těsta ponechám a obarvím kakaem, tmavé těsto naliji na světlé a lehce zamíchám do světlého těsta. 

Peču v horkovzdušné fritéze na 160°C asi 20 minut.

Z tohoto množství mám 2 minibábovčičky. 

 

 

Obněna.

Chcete jinou bábovku ? Stačí nahradit zakysanku smetanu třeba bílým jogurtem, kefírem, ...

Strouhaná čokoláda, brusinky, ořechy a nejen tím, obohatí těsto. S trochou fantazie jeden recept, různé bábovky. Jen malé. 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

ŽEMLOVKA Z HF

20231128_072644-collage.jpg3 rohlíky, necelý hrnek mléka, 1 vejce, 2 PL másla, 3 nahrubo nastrouhaná jablka, rozinky.

Na dno HF položím pečící papír s 2 cm lemem. Rohlíky nakrájené na kolečka jen zlehka namočím do mléka s rozšlehaným vejcem a rozpuštěným máslem. A začnu vrstvit. Z tohoto množství jsou 2 patra (rohlíky, jablka s rozinkami, rohlíky, jablka s rozinkami a nakonec rohlíky).

 

Nesladím. Kdo chce přidá skořici, ořechy, ...

HF na 160 °C , 8 min a na 180°C, 5 min..   

 

Glykémie 2 hod po jídle : 11,1 ( a to jen půlka snědená)

 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~