HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA
Moje horkovzdušná fritéza má v průměru 16 cm.
Následující recepty jsou k tomuto přizpůsobeny.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
BRAMBORÁK Z HF
Z tohoto množství jsou 2 ks.
300 g brambor, 1 vejce , 50 g zelí, 1 plátek šunky, v tomto případě od kosti, trošku sádla,
1 ČL bramborového škrobu, majoránka, libeček, kmín mletý, sůl.
Česnek pro sebe nedávám.
Pokrájené zelí a šunku krátce osmahnu na sádle. Nechám vystydnout.
Oškrábané brambory nastrouhám, půl na jemno a druhou půlku nahrubo.
Přidám vejce, koření a podle potřeby bramborový škrob.
Pečící papír vystřihnu, vložím na dno horkovzdušné fritézy. Stříknu krapet oleje, dám půl těsta.
V HF 2x 180°C/ 8-9 min.
Glykémie 2 hod po jídle : 7,7 ( 1 kus).
~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
BRAMBOROVÁ KAŠE
Co ze zbytkem bramborová kaše.
Přidám do kaše vajíčko, promíchám.
Toť vše, přichází tvořivá práce od placek po bábovičky.
Do kaše se dá zamíchat cokoliv dobrého.
V HF 2x 180°C/ 8-10/ min.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
BRAMBOROVÉ PLACIČKY PLNĚNÉ HOUBAMI.
Viz recept Bezmasé - naslano. V HF na 180°C / 2 x 5-6 min..
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
BRAMBOROVÉ PLACKY S HLÍVOU 1 porce
200 g uvařených brambor ve slupce, 2 PL hrubé mouky a 1 ČL másla .
3 PL hlívy , 0,5 ČL houbového koření, trochu mletého kmínu, sůl, máslo, olej
Nejdříve ze všeho připravím hlívu. Natrhám jí na kousky a osmahnu na kousku másla s krapet olejem. Restuji 20 minut pod pokličkou. Pokud je potřeba, podliji nepatrným množstvím vody.
Brambory uvařím ve slupce, po vychladnutí oloupu a najemno nastrouhám.
Přidám ostatní, promíchám.
Pečící papír trošku zastříknu olejem. Těsto rozdělím na 2 kusy a pomocí lžíce udělám placky.
Jejich povrch také zastříknu olejem. Vlozím do HF.
V HF 180°C/ 8 min a 200°C/ 5 min. Otočit a 200°C/ 5 min. Záleží také jak jsou silné.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
CELEROVÉ HRANOLKY Z HF
Oloupaný celer nakrájím na hranolky a v hrnci s vroucí osolenou vodou vařím 2 – 3 minuty.
Povařené hranolky scedím a osuším.
Kapku olej smíchám v míse s kořením a hranolky ve směsi promíchám.
V HF 180°C/10 min a 200 °C / 10 - 15 min. Občas protřepu.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
ČEVABČIČI Z HF 2 porce
200 g mletého kuřecího / krůtího masa, 200 g mletého vepřového masa, 1 menší cibule nasekaná na drobno, prolisovaný česnek podle chuti, 1 PL plnotučné hořčice, 1 PL sladké mleté papriky, drcený kmín, sůl a pepř podle chuti, trochu sodové vody.
Mám ráda Libeček, tak ho přidávám i sem.
Vše promíchám a nechám alespoň hodinku v lednici. Vytvořím válečky.
HF na 180 °C , 15 min a 200°C , 10 min. Nezapomenout pistříknout olejem a občas otáčit.
Podávám s bramborem , cibulí a hořčicí.
~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
HF na 180 °C , 15 min a 200°C , 10 min.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S KUŘECÍM MASEM A BRAMBORY
Aneb když něco málo zbude od včerejška.
Očištěné kloboučky hlívy ústřičné natrhám na kousky. Osolím, přidám koření a zakápnu olejem.
" Zlehka prohňácám." Na dno horkovzdušné fritézy dám pečící papír ( papírový košíček, silikonovou podložku,...) a přesunu tam houby.
HF na 180 °C , 12-14 min, v polovině času protřepat.
Než bude hlíva hotová, připravím brambory a co zbylo. Většinou je na pořadu dne kousek kuřátka. Přidám k hlívě ještě trochu zakáplu olejem.
Teplotu zvednu na 200 °C , 5 min.
Glykémie 2 hod po jídle : 5,5
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
HOUBOVÉ ŘÍZKY v trojobalu.
Klasika, hl.mouka, vejce, strouhanka. Na dno HF dám pečící papír, vložím obalené houby. Na každou houbu dám kousíček másla. Je možné zastříknout olejem.
HF na 180 °C , 12-14 min, v polovině času otočit
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
HOUSKOVÁ NÁDIVKA Z HF
1 vejce + hrnek mléka + 1 PL rozpuštěného másla, společně vyšlehat.
Do mokré směsi dát 2 rohlíky pokrájené na kostičky, šunku nebo uzené, šnytlik či cibulku.
Popřípadě cokoliv co chutná. Na dno HF dám pečící papír.
HF na 180 °C , 8 min, otočit a na 180°C, 5-8 min..
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
HRANOLKY
2 brambory, asi tak 1 ČL oleje.
Oloupané brambory nakrájím na hranolky a nechám je 30 minur máčet ve studené vodě. Vyluhuje se škrob. Osuším, promíchám s olejem .
Hranolky nesolím, ale kdo chce může.
Jsou křupavé. Používám brambory vlastní (není podmínkou), typ B.
HF na 180 °C , 8 min, otočit a na 200°C, 5-8 min..
Glykémie 2 hod po jídle : 5,3 /8.1.24
/150 g oloupaných syrových brambor, 1 ČL oleje + 2 ČL tatarky Helmans/.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
CHLEBA VE VAJÍČKU z HF
Plátek chleba pomoučním hladkou moukou, smočím v rozšlehaném, osoleném vajíčku. Zastříknu olejem.
HF na 180 °C , 10 min, v polovině času otočit
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KAŠTANY
Pečené kaštany z HF
Suroviny 20 jedlých kaštanů, 500 ml vařící vody
Kaštany zaliji vařící vodou. Ponechám je 5 minut máčet. Vytažené kaštany osuším a
nakrojím ostrým nožem do křížku.
HF na 180°C, 10-15 minut. Občas protřepu.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KRABÍ (SURIMI) TYČINKY
Krabí tyčinky s hranolky a volským okem z HF
Žádné velké vaření to není.
Chutnají nejen mě, čas od času je udělám.
Pro jednoho postačí : půl balení, 8 ks, tyčinek.
Ze všeho nejdříve připravím hranolky. Když jsou téměř hotové přidám k nim tyčinky, HF 200°C/ 8 min, občas protřepu. Volské oko na másle v pánvičce. Jak píši, nic složitého.
Glykémie 2 hod po jídle :
Celková energetická hodnota 40.147 Kj, Bílkoviny 0.17 g, Sacharidy 0.15 g
Sacharidy z cukrů 0.03 g, Tuky 0.85 g, Cholesterol 0.13 g
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
KRUTONY DO POLÉVKY
Starší chéb či pečivo nakrájím na kosticky, krapet postříkám.
V HF 200°C/ 8 min, občas protřepu.
KOŘENĚNÁ KOTLETKA
1 kotleta
směs koření, po 1 ČL : sušeného rozmarýnu, sušeného oregana a sušeného tymiánu
podle chuti sůl a mletý pepř , 1 PL oleje
Kotletku zlehka naklepu. Z oleje a koření smíchám marinádu.
Kotletku mírně osolím a potřu marinádou, nechám odležet zhruba 2 hodiny. Klidné i déle.
Horkovzdušná fritéza na 180°C / 30 minut, v polovině času otočit.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
KUŘECÍ, KRÁLIČÍ ŘÍZKY z HF
Maso osolím a opepřím. Obalím v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.
Na dno koše vložím pečící papír který zlejka zastříknu olejem.
Vložím jednotlivé porce, navrch dám plátek másla.
V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.
Foto : i z králíka jsou mňamózní.
V HF na 180°C 20 minut, do měkka. Nakonec na 200°C, 3-4 min pro barvu.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KUŘECÍ PRSO S TYMIÁNEM z HF , s hráškem a volským okem z HF
Prso posolím, opepřím, okořením. Pro tentokrát volím tymián.
Zastříknu krapet olejem.
V HF na 180°C /10 minut, otočit a 200°C /10 minut
Vejce vyklepnu do silikonové formy na muffiny, osolím.
V HF na 180°C /5 minut
Porce : 1/2 kuř.prsa + 110 g hrášku z konzervy + 1 vejce
Glikémie 2 hod po jídle : 4,8 / 3.3. 24
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KRŮTÍ STEHNA v HF
krůtí stehna, 2 cibule, 2 stroužky česneku, máslo, olej, směs koření (podle chuti asi 1 ČL od každého) :sladká paprika, koriandr, rozmarýn, drcený kmín, majoránka, nové koření mleté, pepř mletý, sůl.
Nejdříve si připravím směs koření. Usušený koriandr, rozmarýn a majoránku rozdrtím. Šikovným pomocníkem je hmoždíř. Přidám ostatní koření, bez soli a pepře, zamíchám. Pochopitelně nepoužiji vše, postačí 2-3 ČL. Ostatní uschován.
Krůtí stehna posypu směsí kořením, osolím, opepřím a zakápnu obyčejným olejem. Promíchám a ponechám půl hodiny svému osudu.
Na dno HF dám pečící papír (teflonovou formu ještě nemám). Vložím nakrájenou cibuli a pokapu rozpuštěným máslem. Vložím stehna, pokladu plátky másla, podliji 2-3 PL vývaren nebo vodou.
V HF na 160°C 40 - 50 minut. Občas otočím.
Nakonec zvednu teplotu na 180 °C a ještě peču zhruba 20 minut.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KRŮTÍ JÁTRA A BRAMBORY S BYLINKAMI, v HF ( 1 porce)
2 střední brambory (oloupat, nakrájet na plátky či hranolky), 1/2 ČL sušenélo libečku, 1/2 ČL mletého kmínu, špetka soli, 1/1 ČL oleje.
Pokrájené brambory nechám namočené alespoň 30 min ve studené vodě ( pustí škrob). Sliji, osuším. V misce smíchám brambory s ostatními přísady. Bylinky měním podle chuti. Nic proti ničemu.
Používám horkovzdušnou fritézu na 180°C/ 10 min a 200°C/ 8-10 min.. Občas protřepu.
....
130 g krůtích játer , 1/2 PL hladké mouky na zasypání, NESOLIT.
Horkovzdušná fritéza 160°C/ 2x 5 minut.
Glykémie 2 hod po jídle : 7,5
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
KUŘECÍ GORDON BLEU. z HF
řízek naplněný šunkou a sýrem – Cordon Bleu [kordón blé].
Porce kuřecího masa na řízek, plátek šunky, plátkový sýr, hořčice,chladká mouka, 1 ks vejce, strouhanka, olej, sůl, mletý černý pepř
Do každého řízku udělám kapsu, vsunu plátek šunky a plátek sýra. Upevním párátky, osolím, opepřím a potřu hořčicí.
Obalím v trojobalu. Na každý kousek dám plátek másla.
Na dno HF doporučuji dát jakoukoliv podložku.
V HF na 180°C 15 - 20 minut. Občas otočím. Nakonec zvednu teplotu na 200 °C a ještě peču zhruba 10 minut.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
KVĚTÁK
10 min povařený květák v osolené vodě s bobkovým listem nechat okapat a vychladnout.
A teď tři možnosti.
a) jen tak napřírodno. Okořenit dle chuti.
b) obalený v trojobalu. Klasika, hladká mouka, vejce, strouhanka.
c) květákové placičky. Rozmačkat, přidat vajíčko a už jen improvizace.
Vše zastříknu olejem, nebo (radši) pomací mašlovačky potřu máslem.
V HF 200°C/ 15 min, v polovině času otočím.
~~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
MLETÉ MASO Z HF
Mleté vepřové, popřípadě mix trochu osolím, opepřím a přidám dle chuti koření. U mě boduje Saturejka.
V dlani uválím váleček, zabalím do anglické.
V HF 2x 180°C/5-8 min.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
KUŘECÍ KOUSKY z HF. 2 porce
Sleva, slevy a když dostanete ještě dalších 30% z ceny. Celé kuře, 1,504 g za 63,- Kč, no nekupte to, 29.11.23.
Kryž z rozporcovaného kuřátka zůstanou kousky křídel, odřezky z prsou a biskup.
Šup s tím do horkovzdušné fritézy a mám dvě porce.
Kousky kuřete z obou stran osolím, opepřím a potřu rozpuštěným máslem.
V polovině pečení pomocí dvou vidliček kuře otočím.
Hotové kuřecí kousky vyndám a nechám přikryté ještě 10 minut dojít.
Horkovzdušná fritéza na 180°C / 40 minut , v polovině času otočím.
Příloha : opečené brambory z HF. Glikémie 2 hod po jídle : 7,5
Příloha : celero-bramborové piré. Glikémie 2 hod po jídle : 7,2.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
MASOVÉ KULIČKY
2 porce
300 g hovězího mletého masa, nebo směs, 1 cibule, 1 žloutek, podle potřeby a chuti strouhanku, libeček, špetku skořice, mletý pepř a sůl.
Najemno nakrájenou cibuli přidám k masu. Přihodím bylinky, koření a promíchám.
K zahuštění použiji strouhanku.
180° C / 6-8 min
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
PEČENÉ KUŘECÍ STEHNO z HF
Nic to není.
Jen nepřehánět se solí.
Porce kuřete.
Posolit, okmínovat, krapet červené papriky, navrch trochu másla.
HF na 160°C, 25 minut.Občas otočím a ještě na 200°C, 10-15 minut.
Nakonec přihodím na pár minut vařené brambory.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
"SMAŽÁK"
30% eidam, 2x obalený v trojobalu. Na dno koše dám pečící papír
HF 200°C / 14 minut , v polovině času otočím.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
VAJÍČKA
Vajíčka zkontrolovat aby neměli prasklinu. Jinak můžou vytéci.
na měkko. v HF na 170°C , 7 min
na tvrdo. v HF na 180°C , 9 min
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
VINNÁ KLOBÁSA.
Horkovzdušná fritéza na 180°C / 15 minut ,
v polovině času otočím.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
VÝPEČKY
Na dno HF dám pečící papír. Vepřový bůček nakrájím na kousky. Přihodím koření a na klínky nakráenou cibuli. Kdo chce, přidá česnek. Drcený kmín, mletý pepř, lžička sladké papriky, sůl. Postříkám krapet oleje, promnu .
HF na 180°C / 30 minut několikrát protřepat a na 200°C / 5 minut.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
ŽAMPIONY S BRAMBORY V HF
2 - 3 brambory (oloupat, nakrájet na plátky či hranolky), 0.5 ČL mleté papriky, špetka soli, 1/1 ČL oleje.
Několik žampionů, mám ráda hnědě, špetka mletého kmínu, špetka soli, krapet oleje,
Pokrájené brambory nechám namočené alespoň 30 min ve studené vodě ( pustí škrob). Sliji, osuším. V misce smíchám brambory s ostatními přísady.
Z žampionů vykroutím nožičky, přidám mletý kmín, sůl a olej.
HF na 180°C/ 10 min ( brambory) , přidám žampiony a ještě na 190°C/ 8-10 min dodělám. Občas protřepu.
~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~ RYBY ~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~
TILÁPIE Z HF
1 menší filet Tilápie, podle chuti okořenit, 180 g mrňavých brambor
Brambory na chvilku namočím aby se dobře vyčistily.
Filet ryby, může být i jiná než Tilápie, osuším, posypu domácí sušenou směsí zeleniny a bylinek, zlehka osolím a opepřím. Nechám 20 minut odpočinout.
Na řadu přijdou opět brambory. Kartáčkem je vyčistím, větší rozkrojím.
Nádobu z horkovzdušné fritézy krapet vytřu olejem. Vložím brambory na 190°C / 10 minut.
Po vypnutí fritézy brambory protřepu a položím na ně rybí filet. Teplotu ponechám, čas 8-10 minut.
Hotovo. Podle chuti pokapu citrónem.
~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~ PEČENÍ ~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~
BÁBOVKA ZAKYSANKA z HF
0,5 hrnku cukru, 1vajíčko ,0,5 hrnku mléka, 5 PL oleje, 0,5 kelímku zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky , 1ČL prášku do pečiva
Podle chuti rozinky namočené v rumu, vlašské ořechy, ....
Cukr vyšlehám s vajíčkem , přidám ostatní suroviny a znovu zašlehám. Těsto vyliji do třech čtvrtin teflonové formy.
Pokud chci mít bábovku dvoubarevnou, trochu těsta ponechám a obarvím kakaem, tmavé těsto naliji na světlé a lehce zamíchám do světlého těsta.
Peču v horkovzdušné fritéze na 160°C asi 20 minut.
Z tohoto množství mám 2 minibábovčičky.
Obněna.
Chcete jinou bábovku ? Stačí nahradit zakysanku smetanu třeba bílým jogurtem, kefírem, ...
Strouhaná čokoláda, brusinky, ořechy a nejen tím, obohatí těsto. S trochou fantazie jeden recept, různé bábovky. Jen malé.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
ŽEMLOVKA Z HF
3 rohlíky, necelý hrnek mléka, 1 vejce, 2 PL másla, 3 nahrubo nastrouhaná jablka, rozinky.
Na dno HF položím pečící papír s 2 cm lemem. Rohlíky nakrájené na kolečka jen zlehka namočím do mléka s rozšlehaným vejcem a rozpuštěným máslem. A začnu vrstvit. Z tohoto množství jsou 2 patra (rohlíky, jablka s rozinkami, rohlíky, jablka s rozinkami a nakonec rohlíky).
Nesladím. Kdo chce přidá skořici, ořechy, ...
HF na 160 °C , 8 min a na 180°C, 5 min..
Glykémie 2 hod po jídle : 11,1 ( a to jen půlka snědená)
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~