Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAVAŘOVÁNÍ

 

DÝŇOVÉ PYRÉ.   

25.8.2023

20210827_110848-collage.jpgDýňové pyré využívám převážně k přípravě polévek a omácek v zimním období. 

Neobsahuje žádné koření, žádná dochucovadla. Využívám dýni Hokkaido i se slupkou.

...

Na větší kousky nakrájenou dýni nejprve podusím. Potom dýni pomocí tyčového mixéru rozmixuji a horkou dýni naplním do skleniček. 

 

 

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 80°C, 20 minut.

Po vytažení ze zavařovacího hrnce skleničky obrátím dnem vzhůru a nechám vychladnout.

 

 

RAJČATA PRO VŠE.               25.8. 2023

Jen rajčata, nic více. 20230825_125728-collage.jpg

Rajčata nakrájím na větší kousky a nacpu do čistých sklenic. 

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 90 °C, 30 minut.

...

Jak jednoduché. Hodí se nejen do omáček.

 

 

 

 

SMĚS DO SALÁTU.            13.8.2023

img_20230813_082800.jpg.    img_20230812_150425.jpg

 

3/4 větší celer, necelé 2 kg mrkve , 3 ks kořenové petržele,  

přerostlé nakládačky , asi 2-3 hrstě , jedno balení mraženého hrášku 

nálev : 1 l vody, 70 g cukr krupice. 10 ks umělé sladidlo (tabletky). 28 g sůl. 0.4 l ocet

...

Mrkev, petržel a celer očistím, omyji a nakrájím na kostičky.  

Povařím v nesolené vodě asi tři minuty.

Uvařenou zeleninu scedím. 

Okurky omyji a nakrájím nadrobno. Hrášek včas vyndám z mrazáku.

Nálev připravím svařením 1 litru vody s octem, solí, cukrem, přidám umělé sladidlo, promíchám a krátce povařím.

Ve velké míse dobře promíchám zeleninu.

Čistě vymyté a usušené sklenice sterilizuji minutku v mikrovlnné troubě.

Zeleninu naplním do sklenic a zaliji horkým nálevem.

...

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85°C, 30 minut.

Vyjmu sklenice, nechám vychladnout a uskladním.

Z tohoto množství mám zavařeno 10 sklenic o obsahu 350 ml.

 

ŠVESTKOVÝ KOMPOT 

švestky, cukr krystal, převařená voda

Omyté a vypeckované švestky dám do čisté sklenice, zasypu dvěma lžícemi cukru, zaliji převařenou vodou a sklenici uzavřu.

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85 °C, 20 minut. 

 

 

TŘEŠŇOVÝ KOMPOT    img_20230623_153636.jpg

třešně, cukr, převařená voda

...

Třešně zbavím šťopek, propláchnu pod studenou tekoucí vodou.

Naplním do omytých sklenic, nasypu 1 - 2 PL cukru, zaliji převařenou vodou. 

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85 °C, 25 minut.

 

 

ZELENINA NEJEN POD SVÍČKOVOU.               17.8.2023

1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g petržele, 500 g cibule,   

1 - 1,2 litru vody, 7 PL octa, 4 PL soli, 6 PL cukru,   

1,5 ČL celého pepře. 1 ČL celého nového koření, 4 velké bobkové listy

...img_20230818_113511.jpg

Zeleninu nakrájím na malé kostičky, podliji zbruba litrem vody a přidám ostatní suroviny . 

Dusím doměkka 10 minutek. Čisté sklenice sterilizuji minutu v mikrovlnné troubě a víčka krátce vyvařím. Horkou zeleninu plním do zavařovacích sklenic.

 

Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 90°C, 20 minut.

Z tohoto množství je 6 sklenic o objemu 730 ml.

 

~~~~~~~Hela.ry~~~~~~