ZAVAŘOVÁNÍ
DÝŇOVÉ PYRÉ.
25.8.2023
Dýňové pyré využívám převážně k přípravě polévek a omácek v zimním období.
Neobsahuje žádné koření, žádná dochucovadla. Využívám dýni Hokkaido i se slupkou.
...
Na větší kousky nakrájenou dýni nejprve podusím. Potom dýni pomocí tyčového mixéru rozmixuji a horkou dýni naplním do skleniček.
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 80°C, 20 minut.
Po vytažení ze zavařovacího hrnce skleničky obrátím dnem vzhůru a nechám vychladnout.
RAJČATA PRO VŠE. 25.8. 2023
Jen rajčata, nic více.
Rajčata nakrájím na větší kousky a nacpu do čistých sklenic.
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 90 °C, 30 minut.
...
Jak jednoduché. Hodí se nejen do omáček.
SMĚS DO SALÁTU. 13.8.2023
.
3/4 větší celer, necelé 2 kg mrkve , 3 ks kořenové petržele,
přerostlé nakládačky , asi 2-3 hrstě , jedno balení mraženého hrášku
nálev : 1 l vody, 70 g cukr krupice. 10 ks umělé sladidlo (tabletky). 28 g sůl. 0.4 l ocet
...
Mrkev, petržel a celer očistím, omyji a nakrájím na kostičky.
Povařím v nesolené vodě asi tři minuty.
Uvařenou zeleninu scedím.
Okurky omyji a nakrájím nadrobno. Hrášek včas vyndám z mrazáku.
Nálev připravím svařením 1 litru vody s octem, solí, cukrem, přidám umělé sladidlo, promíchám a krátce povařím.
Ve velké míse dobře promíchám zeleninu.
Čistě vymyté a usušené sklenice sterilizuji minutku v mikrovlnné troubě.
Zeleninu naplním do sklenic a zaliji horkým nálevem.
...
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85°C, 30 minut.
Vyjmu sklenice, nechám vychladnout a uskladním.
Z tohoto množství mám zavařeno 10 sklenic o obsahu 350 ml.
ŠVESTKOVÝ KOMPOT
švestky, cukr krystal, převařená voda
Omyté a vypeckované švestky dám do čisté sklenice, zasypu dvěma lžícemi cukru, zaliji převařenou vodou a sklenici uzavřu.
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85 °C, 20 minut.
TŘEŠŇOVÝ KOMPOT
třešně, cukr, převařená voda
...
Třešně zbavím šťopek, propláchnu pod studenou tekoucí vodou.
Naplním do omytých sklenic, nasypu 1 - 2 PL cukru, zaliji převařenou vodou.
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 85 °C, 25 minut.
ZELENINA NEJEN POD SVÍČKOVOU. 17.8.2023
1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g petržele, 500 g cibule,
1 - 1,2 litru vody, 7 PL octa, 4 PL soli, 6 PL cukru,
1,5 ČL celého pepře. 1 ČL celého nového koření, 4 velké bobkové listy
...
Zeleninu nakrájím na malé kostičky, podliji zbruba litrem vody a přidám ostatní suroviny .
Dusím doměkka 10 minutek. Čisté sklenice sterilizuji minutu v mikrovlnné troubě a víčka krátce vyvařím. Horkou zeleninu plním do zavařovacích sklenic.
Sklenice uzavřu víčky a sterilizuji při teplotě 90°C, 20 minut.
Z tohoto množství je 6 sklenic o objemu 730 ml.
~~~~~~~Hela.ry~~~~~~