Jdi na obsah Jdi na menu
 


RYBY

 

Ryby ráda mám o jejich kostičkách se to říci nedá. 20211211_174247-collage.jpg

V rybárně těžká volba. Zda sáhnout pro kapříka, pstruha, ...., radši přednost dám těm dražším, kde kostičku stěží potkám. 

Na tatínka při tom vzpomínám, jak jsme spolu rybařili a krásné chvilky spolu měli. 

Pokud nemám čerstvě ulovenou rybu od rybáře, sáhnu po chlazené. 

 

A které že to ráda mám ? Všechny. 

 

 

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

NA BYLINKÁCH 

 

600 g filetů, máslo, saturejka, celer - nať, tymián, citronová šťáva, sůl, pepř

 

Filety omyji pod tekoucí studenou vodou a osuším. Osolím, posypu bylinkami a nechám 10 minut odpočinout. Bylinky jsou od jaro do podzimu ze zahrádky, v zimě sušené.

Rybí filety opeču na másle z obou stran. Po opečení nechám ještě filety krátce odpočinout ve výpeku.

Při podávání, filety přeliji výpekem a zakápnu citronovou šťávou. Příloha : brambory na různé způsoby, zelené fazolky, ...

.....

filet z nilského okouna 150 g + brambory 150 g + zelené fazolky 50 + koř.zelenina 50 g

Glikémie 2 hod po jídle 5,9 ***

 ~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

NA MÁSLE

 

400 g filetů, máslo, mletý kmín, tymián, citronová šťáva, hladká mouka, sůl 

 

Filety omyji pod tekoucí studenou vodou a osuším. Pokapu citronem a necháme 10 minut odpočinout. 

Osolím, okmínuji, obalím v mouce s tymiánem. Rybí filety opeču na másle z obou stran. Po opečení nechám ještě filety krátce odpočinout ve výpeku.

Při podávání filetů přeliji výpekem. Příloha : brambory na různé způsoby, zelené fazolky, ...

Příloha : fazolové lusky mražené, 1 cibule, sůl, pepř 

....

Rybí filet z tilápie na másle + brambory 150 g + zelené fazolky 100 g = cca 32 g Sacharidů

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

NA KMÍNĚ 

 

Sůl, kmín, hladká mouka, máslo, olej, citronová šťáva  

 

Není snad jednodužší úprava ryb. Rychlé, chutné i když ne zcela levné. Ryby, ať už celé nebo porcované zásadně kupuji chlazené. Opláchnuté plátky filetů osuším, osolím, okmínuji a obalím v hladké mouce. Na másle s olejem z obou stran pár minut opeču. Pokapu citronovou šťávou. Vhodná příloha : brambory na všechny způsoby

.....

Tylápie s kmínem 150 g, brambory vařené ve slupce 200 g, plátek másla, ledový salát 50 g

GLIKÉMIE : 2 hod po obědě 7.2 mol

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

NA PÁŘE

img_20230130_113745.jpg 

Foto : Tilápie + 2 brambory + kousek vařené červené řepy + plàtek másla.

            Glikémie 2 hod po jídle : 7,2. *** 

 

Filety osuším a po obou stranách osolím. 

Na dno parní nádoby dám pečící papír který trochu propíchám vidličkou aby jím mohla proudit pára.

Na papír položím filety, zakryji pokličkou na 5 - 8 minut. Hotovo.

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

SMAŽENÉ 

 

KAPŘÍK NEJEN VÁNOČNÍ

Nerada kostičky, volím porce kapra za hlavou. V rybárně kam chodím naštěstí prodávají i jeden kousek který si zákazník vybere. Je sice dražší, peněženka to vydrží a já si pochutnám.

Potřebuji trojobal - hladká mouka, strouhanka, vajíčko. Olej, máslo, citron, sůl a hlavně rybu.

Porci kapra omyji, osuším a pokapu citronovou šťávou. Nechám pod poklopem odpočinout půl hodiny. Poté osolím, obalím v trojobalu a pozvolna na oleji snažím. Porci po usmažení dám na papírový ubrousek aby se zbavila přebytečného tuku. Navrh příjde plátek másla.

Vhodná příloha : brambory na jakýkoliv způsob

Poznámka : při přípravě různých řízků, ty z ryb smažím až naposled.

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~

ZAPEČENÉ 

RYBIČKA ZAPEČENÁ SE SÝREM 

Opět, FILET, nezáleží jaká rybička (losos, tylápie, langasius, nilský okoun, ....) , sýr na strouhání, vajíčka, mléko, olej, máslo, sůl, mletý černý pepř

Rybí filet osolím a krátce ho opeči, asi po dvou minutách, po obou stranách na rozpáleném oleji.

Máslem vymažu malou zapékací mísu, vložím opečené filety zaliji vejci rozšlehanými s mlékem a strouhaným sýrem.

Zapékám v troubě na 180°C do doby až se sýr neroztaví a povrch nezrůžoví.

Příloha : brambory na různé způsoby, saláty, ...

~~~~~~~~~~~ AMUR BÍLÝ  ~~~~~~~~~~~

AMUR BÍLÝ Je velice oblíbený pro své bílé, chutné maso. Není tolik tučný. Připravuje se podobně jako kapr.

~~~~~~~~~~~ CANDÁT  ~~~~~~~~~~~

CANDÁT 

Skvěle chutná obalený v mouce, posypaný kmínem a smažený na másle s oejem.

 Smažím cca 5 minut z každé strany. 

Nedoporučuji ho přesmažit, jinak vyschne. 

~~~~~~~~~~~ KAPR ~~~~~~~~~~~

KAPR  

- nejrozšířenější domácí ryba se hodí na smažení i pečení.

...

čerstvý 

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  

Energetická hodnota 486 kJ  Bílkoviny 18 g  Sacharidy 0,03 g  Tuky 5 g

zdroj : kalorické tabulky

...

smažený

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  

Energetická hodnota 900 kJ  Bílkoviny 25 g  Sacharidy 7 g  Tuky 12 g

zdroj : kalorické tabulky 

~~~~~~~~~~~ LÍN OBECNÝ  ~~~~~~~~~~~

LÍN OBECNÝ

Je z něj skvělá polévka. Připravuje se podobně jako kapr. Neškrábu mu šupiny protože jsou 

hluboce zarostlé. Je lepší ho stáhnout z kůže.

~~~~~~~~~~~ LOSOS ~~~~~~~~~~~

LOSOS 

Není třeba ho představovat. Dobrota, když je jen osolený, opepřený, zakápnutý citronem a upečený v troubě.

Maso této ryby je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá od růžové po tmavě červenou. .....

TATARÁK Z LOSOSA 

1 steak z lososa bez kůže a kostí, 1 lžička hořčice standard, 1 lžička dijonské hořčice, ½ malé žluté cibule, ½ malé červené cibule, sůl, mletý bílý pepř (může být i černý), citronová nebo limetková šťáva, křepelčí vajíčko

Lososa naškrábu špičkou ostrého nože. Hrubší kousky posekám. 

Vložím do mísy, zamíchám dohromady. 

Cibuli si nakrájím najemno (na jeden filet ½ malé cibulky žluté i červené). 

Potom opatrně přidám po jedné kávové lžičce od každé hořčice. Osolíme a opepříme. 

Vidličkou míchám tak dlouho, dokud nezískám požadovanou konzistenci. 

Nakonec zakápnu citronem nebo limetkou, promíchám, dochutm. Hotovo. 

......

Přibližné nutriční hodnoty před úpravou ve 100 g  

Energetická hodnota 853 kJ Bílkoviny 22 g Sacharidy 0 g Tuky 12 g

zdroj : kalorické tabulky

~~~~~~~~~~~ MAKRELA ~~~~~~~~~~~

MAKRELA čerstvá

.....

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  : 

Energetická hodnota 809 kJ  Bílkoviny 19 g  Sacharidy 0,03 g  Tuky 13 g

zdroj : kalorické tabulky 

...

MAKRELA uzená

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  : 

Energetická hodnota 1 080 kJ  Bílkoviny 20 g  Sacharidy 0 g  Tuky 20 g

zdroj : kalorické tabulky 

.....

uzená makrela vakuovaná Rybyjo Procházka

Energetická hodnota 1 114 kJ  Bílkoviny 20 g  Sacharidy 0,19 g  Tuky 21 g

zdroj : kalorické tabulky

~~~~~~~~~~~ OKOUN NILSKÝ ~~~~~~~~~~~

OKOUN NILSKÝ čerstvý

.....

Energetická hodnota 345 kJ Bílkoviny 19 g Sacharidy 0,7 g Tuky 0,3 g

zdroj : kalorické tabulky 

~~~~~~~~~~~ PANGASIUS ~~~~~~~~~~~

PANGASIUS chlazený

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný. Mě chutná, musí být však chlazený. Mraženého nebrat. 

.....

Energetická hodnota 347 kJ, 90,1 kcal, 1,9 tuků, 16,3 g bílkovin.

zdroj : kalorické tabulky 

... 

Co říkají odborníci o PANGASOVI, oblíbené rybě posledních let?

Levná ryba, která není cítit rybinou, má minimum kostí, není tak skvělá, jak jsme si o ní původně mysleli. V první řadě se nejedná o mořskou rybu, ale sladkovodní. Pangas je chován ve znečištěných řekách, krmený je granulemi a obsahuje pouze málo omega-3 nenasycených mastných kyselin i jódu. Místo toho je plný stabilizátorů a vody. Získáme tedy za málo peněz hodně málo muziky. 

~~~~~~~~~~~ PSTRUH ~~~~~~~~~~~

PSTRUH 

Lososovitá ryba jemné chuti. Stejně jako lososu, pstruhu duhovému nejvíc sedí jednoduchá příprava s minimem přísad. 

Kombinovat lze s mandlemi, bylinkami, kmínem, citronem. Peču ho na másle či v alobalu, griluji, smažím obaleného v mouce. Připravit se může i metodou sous-vide. 

~~~~~~~~~~~ ŠTIKA ~~~~~~~~~~~

ŠTIKA

Tuto rozšířenou a oblíbenou rybu si nejlépe vychutnáte pozvolně smaženou, vařenou v páře, připravenou technikou sous-vide nebo dušení, grilovánou či pečenou. Skvělá je pečená, plněná bylinkami a citronem nebo švestkovou nádivkou.

~~~~~~~~~~~ TILÁPIE ~~~~~~~~~~~

TILÁPIE 

Tilápie nilská neboli okounovec nilský (Oreochromis Niloticus) je sladkovodní ryba pocházející původně z Afriky. 

 

TILÁPIE S PEČENÝMI BRAMBORY

600 g vařených brambor ve slupce, 3 cibule, 600 g tilápie (filetů), 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, olej, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce petrželové nati, sůl, 1 lžička koření na ryby, mletý pepř

 

Filety osolím a obalím v mouce smíchané s paprikou, kořením na ryby a čerstvě mletým pepřem. 

Na pánvi z obou stran opeču do křupava. 

Studené brambory vařené ve slupce oloupu, nakrájím na plátky a na polovině množství másla opeču Oloupanou cibuli nakrájím na kolečka a opeču ji dorůžova na druhé polovině másla.

Smísím s opečenými bramborami. Dochutím solí a pepřem

Hotovou rybu bohatě posypu petrželkou.  

.....

TILÁPIE S HOUBAMI

6 plátků tilápie, šťáva z citronu, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 200 g mozzarelly, špetka bazalky, petrželová nať, 200 g hub, drcený kmín

 

Porce ryb osolím, opepřím, zlehka zakápnu citronovou šťávou a nechám v chladu rozležet. 

Plech vyložím pečicím papírem, potřu částí másla a dám na něj porce ryb. 

Vložím do vyhřáté trouby a peču zvolna cca 10 minut na 160–170 °C. 

Mezitím očistím houby, pokrájím je a zpěním na zbytku másla. 

Houby mírně osolím, přidám drcený kmín a podusím. 

Předpečenou rybu vyndám, pokryji ji nakrájenými plátky mozzarelly a dopeči ještě cca 5–10 minut, jen co se sýr roztaví. Porce ryby dám na talíře, posypu podušenými houbami, posekanou bazalkou a petrželovou natí. 

Příloha : pečené brambory, hranolky nebo jen s pečivem a salátem.

.....

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g : 

Energetická hodnota 270 kJ Bílkoviny 12 g Sacharidy 0 g Tuky 2 g

zdroj : kalorické tabulky 

 

- tilápie s kmínem 150 g, brambory vařené ve slupce 200 g, plátek másla, ledový salát 50 g  

  GLIKÉMIE : 2 hod po jídle 7.2 

 

- Tilápie (170 g) vařená v páře, brambory (200 g) maštěné máslem.

  GLIKÉMIE : 2 hod po jídle 

~~~~~~~~~~~ ŽRALOK ~~~~~~~~~~~

ŽRALOK 

Energetická hodnota 557 kJ  Bílkoviny 20 g  Sacharidy 0 g  Tuky 5 g

zdroj : kalorické tabulky 

~~~~~~~~~~~ KREVETY ~~~~~~~~~~~

KREVETY 

.....

Energetická hodnota 464 kJ  Bílkoviny 24 g  Sacharidy 0,41 g  Tuky 1 g

zdroj : kalorické tabulky 

 

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~       ~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~