OVOCNÉ KNEDLÍKY, nekynuté
OVOCNÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVO - TVAROHOVÉHO TĚSTA
350 g brambor (vařených ve slupce)
300 g hrubé mouky
50 g dětské krupičky
250 g tvarohu
1 vejce
špetka soli
............
ovoce podle chuti - švestky, jablka, borůvky, jahody, rozvar z borůvek či jahod
tvaroh na strouhání, zakysanou smezanu, ...
máslo na polití
Uvařené brambory ve slupce do měkka oloupu, nastrouhám na jemném struhadle.
Přidám ostatní komponenty a vypracuji v hladké těsto.
Z těsta pomocí lžíce vykrajuji kousky, asi 50 g, do kterých zabalím ovoce.
Pokud mám v plánu ke knedlíčkům podávat rozvar, neplním je.
Vařím v osolené vodě asi 6 - 8 minut. Než všechny vytáhnu, jeden rozříznu, zda je hotový.
Hotové plněné knedlíky nejraději podávám posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
A ty neplněné přeliji jahodovým rozvarem nebo borůvkovým rozvarem.
A teď si náhodný čtenář řekne jak toto sladké pokušení se slučuje s diabetickou dietou. No, jednou za delší dobu 3 knedlíčky na talíři polité jen z rozmačkaným ovocem a 1 PL zakysané smetany to se snad může. Ne ?
...........
JAHODOVÝ ROZVAR
jahody ( jak jinak, nejlepší jsou ze zahrádky) , podle chuti cukr, 2-3 lžíce vody
šklob na zahuštění ( nemusí bÿt)
Jahody propláchnu a nechám okapat.
Pomocí mačkadla nebo vidličky je rozsekám na malé kousky.
Promíchám s cukrem dle chuti.
Podliji vodou, pokud jahody jsou hodně vodnaté, vodu vynechám.
Povařím 2 minutky.
Teplou omáčkou poliji knedlíčky.
A když se dá na vrh smetánek nebo zakysaná smetana, ...... pst, sladké kamarádce nic neříkat.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S OVOCEM
250 g polohrubá mouka, 250 g měkký tvaroh, 1 vejce
podle chuti : máslo, cukr moučka, jahody, borůvky, zakysaná smetana, bílý jogurt
Smíchám měkký tvaroh, polohrubou mouku a vajíčko. Prohnětu, zakryji igelitovým sáčkem a nechám odpočinout klidně půl dne v ledničce. Chvilku před obědem ze směsi lžičkou naberu těsto, v dlani vytvaruji kuličky o průměru asi 3 cm. Vkládám do vroucí vody. Když knedlíky vyplavou, jsou hotové.
Polévám nejčastěji rozvarem z jahod. Záleží na chuti strávníků.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
.