ŽAHOUR - OMÁČKA
Tradiční omáčka připravovaná z borůvek.
Receptů je na internetu víc jak dost. Za mě se hodí k lívancům než k ovocným knedlíkům.
Máme rádi když se ovocné knedlíky můžu jíst lžící a pěkně si nandat sladkou omáčku.
1/2 l mléka
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 PL másla
1/2 - 3/4 skleničky dobré borůvkové marmelády
2 ČL škrobu na zahuštění
V hrnci kde se nic nepřipálí zahřeji mléko spolu s máslem a marmeládou, v zimním období.
V létě místo marmelády použiji čerstvé borůvky z lesa + trochu cukru. Nevím proč, zahradní borůvky, kanadské či kamčatské mi nešmakují.
Krátce 2-3 minutky za stálého míchání povařím na mírném plameni.
V hrnečku s trochou studenèho mléka rozmíchám škrob a omáčku s ním zahustím.
Povařím, odstavím z plotýnky a zředím sladkou smetanou. Hotovo.
Cukovkáři, pozor na množství.