Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽAHOUR - OMÁČKA

30. 1. 2023

Tradiční omáčka připravovaná z borůvek. 

Receptů je na internetu víc jak dost. Za mě se hodí k lívancům než k ovocným knedlíkům.

Máme rádi když se ovocné knedlíky můžu jíst lžící a pěkně si nandat sladkou omáčku.

 

1/2 l mléka 20211208_223617-collage.jpg

1/2 kelímku smetany ke šlehání 

1 PL másla 

1/2 - 3/4 skleničky dobré borůvkové marmelády

2 ČL škrobu na zahuštění 

 

 

V hrnci kde se nic nepřipálí zahřeji mléko spolu s máslem a marmeládou, v zimním období.

V létě místo marmelády použiji čerstvé borůvky z lesa + trochu cukru. Nevím proč, zahradní borůvky, kanadské či kamčatské mi nešmakují.

Krátce 2-3 minutky za stálého míchání povařím na mírném plameni.

V hrnečku s trochou studenèho mléka rozmíchám škrob a omáčku s ním zahustím. 

Povařím, odstavím z plotýnky a zředím sladkou smetanou. Hotovo.

 

Cukovkáři, pozor na množství.