KRŮTÍ, KRÁLIČÍ ČI KUŘECÍ MASO SE SVÍČKOVOU OMÁČKOU
porce 130 g masa + 180 g omáčky + 2 plátky knedlíků (60-70 g)
Glikémie 2 hod po jídle 7,4 ***
600 g krůtího, králičího či kuřecího masa, 100 g špeku, 0,5 l hovězího vývaru, 2 PL másla, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 2 cibule, 2 PL octa, 1 PL plnotučné hořčice, 2 citrony, 2 PL brusinkového kompotu, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, sůl, pepř.
Cukr v mém pojetí NE, tudíž ani karamel nedělám. Místo toho dám 2-3 tablety Sacharinu, 1 smetanu 33%, ta je lepší, nebo smetanu na vaření
Očištěné maso prošpikuji částí špeku, osolím a opepřím. Nechám odpočinout než si připravím veškerou zeleninu.
Druhou část špeku pokrájím na kostičky a nechám je rozškvařit s máslem. Potom maso zprudka ze všech stran orestuji aby se zatáhlo. Žádné šizení. Pokud se restování odbude, nevytvoří se silný základ pro chuť omáčky.
Maso vyjmu a do výpeku dám kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, mírně osolím a restuji dozlatova. Přidám cibuli, po jejím zezlátnutí vložím koření které dám do čajítka, silnější plátky oloupaného citronu bez pecek, brusinkový kompot, ocet, hořčici, Sacharin. Příznivci tradičního vaření dají cukr.Podliji vývarem, nebo vodou a dusím pod pokličkou do změknutí.
Před dohotovením omáčky maso přendám do jiného kastrolu a uchovám v teple. Čajítko s kořením odstraním a zeleninu rozmixuji. Na závěr přiliji smetanu. Podle potřeby dochutím solí, pepřem a citronem.
Příloha : houskový knedlík, šlehačka, brusinky, citron.
Poznámka : 3/4 hrníčku = cca 180 g omáčky
~~~~~
svíčková omáčka bez mouky
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 496 kJ Bílkoviny 2 g Sacharidy 6 g bTuky 8 g Vláknina 0,5 g
zdroj : kalorické tabulky
.