KUŘE NA PAPRICE
. . foto : kuře na paprice, glikémie 5,7.
stehna a prsa z kuřete, 1 smetana 12%, vývar, 2 PL olej, máslo, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 červená paprika, 1 PL sladké papriky, trochu pálivé papriky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře, škrob nebo hladkou mouku, sůl, pepř
Omyté porce kuřete osolím a opepřím. Restuji je zvolna rovnoměrně po každé straně na rozpáleném oleji, dozlatova. Osmahlé je vyndám stranou.
Cibuli a papriu nakrájím na kostičky. Do kastrolu s výpekem přidám nejprve nakrájenou cibuli, po chvíli papriku a restuji dozlatova. Vše zapráším sladkou a pálivou paprikou, chvilku opražím a přiliji vývar nebo vodu. Přidám koření. Maso přesunu zpět do hrnce a dusím doměkka přibližně 40 minut.
Pokud je maso měkké vyndám ho stranou a udržuji v teple. K omáčce přidám smetanu s oříškem másla a vše rozmixuji tyčovým mixérem.
Pokud je potřeba, omáčku zahustím rozmíchaným škrobem v trošce studené vody, povařím 5 minut a dochutím.
Příloha : houskový knedlík, těstoviny, noky
Poznámka : prsa i stehna vařím s kostí a nebojím se ani kůže.
.........
kuře na paprice
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 574 kJ Bílkoviny 4 g Sacharidy 10 g Tuky 9 g Vláknina 0,5 g
zdroj : kalorické tabulky
.