KUŘECÍ STROGANOV
Stronagov, nebo-li minutkový guláš.
Vznik pokrmu se datuje do první poloviny 19. století, kdy pravděpodobně francouzský kuchař hraběte Pavla Stroganova vytvořil jeho první verzi, kterou se rozhodl pojmenovat po svém hraběti.
Nejčastěji se připravuje z kvalitního hovězího masa.
4 kuřecí stehenní řízky, nebo prsa
1/2 většího pórku
1 zakysanou smetanu
pokrájené lesní houby, žampiony, tak 2 hrsti
1 PL plnotučné hořčice
1 malý protlak
2 PL másla + 1 PL oleje
vývar
škrob či hladká mouka
sůl, pepř
Kuřecí stehenní řízky očistím a nakrájím na nudličky/kousky.
Do kousků masa vetřu sůl s pepřem, orestuji na oleji s máslem jako minutku. Restuji dozlatova.
Maso dám stranou.
Na té samé pánvi orestuji pokrájený pórek. Pokud není po ruce, postačí cibulka.
Po chvíli přidám houby a orestuji. Zaliji vývarem a nechám 15 minut dusit.
Vmíchám hořčici a protlak.
Pokud je omáčka řídká, zahustím škrobem rozpuštěným v troše studené vody. Povařím 5 minut.
Vmíchám zakysanou smetanu, nebo smetanu min.33%, prohřeji. Už nevařím.
Maso vrátím k omáčce a hotovo.
Příloha : rýže, těstoviny
.~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty na 1 porci + příloha
Energetická hodnota 1931 KJ Bílkoviny 36,9 g Sacharidy 14,3 g Tuky 22,8 g
zdroj : kalorické tabulky