Jdi na obsah Jdi na menu
 


KUŘECÍ STROGANOV

2. 12. 2021

Stronagov, nebo-li minutkový guláš.

Vznik pokrmu se datuje do první poloviny 19. století, kdy pravděpodobně francouzský kuchař hraběte Pavla Stroganova vytvořil jeho první verzi, kterou se rozhodl pojmenovat po svém hraběti. 

Nejčastěji se připravuje z kvalitního hovězího masa. 

 

4 kuřecí stehenní řízky, nebo prsa 

1/2 většího pórku img_20211123_084424.jpg

1 zakysanou smetanu

pokrájené lesní houby, žampiony, tak 2 hrsti

1 PL plnotučné hořčice

1 malý protlak 

2 PL másla + 1 PL oleje

vývar

škrob či hladká mouka

sůl, pepř

 

Kuřecí stehenní řízky očistím a nakrájím na nudličky/kousky. 

Do kousků masa vetřu sůl s pepřem, orestuji na oleji s máslem jako minutku. Restuji dozlatova. 

Maso dám stranou.

Na té samé pánvi orestuji pokrájený pórek. Pokud není po ruce, postačí cibulka.

Po chvíli přidám houby a orestuji. Zaliji vývarem a nechám 15 minut dusit. 

Vmíchám hořčici a protlak.

Pokud je omáčka řídká, zahustím škrobem rozpuštěným v troše studené vody. Povařím 5 minut.

Vmíchám zakysanou smetanu, nebo smetanu min.33%, prohřeji. Už nevařím.

Maso vrátím k omáčce a hotovo.

 

Příloha : rýže, těstoviny

.~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~ 

Přibližné nutriční hodnoty na 1 porci + příloha

Energetická hodnota 1931 KJ Bílkoviny 36,9 g Sacharidy 14,3 g Tuky 22,8 g

zdroj : kalorické tabulky

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář