ZAPEČENÉ KUŘE V HOUSKOVÉ NÁDIVCE
1 kostra z kuřete, 2 kuřecí čtvrtky
1 mrkev, 1/4 celeru , 1 cibule
pepř + sůl
Kuřecí kostru a čtvrtky osolím, vložím do vařící vody a postupně sbírám pěnu.
Vařím cca 40 minut. Vzniklý vývar ponechám na polévku.
Po vyjmutí maso oberu, nekrájím.
Na nádivku : 5 rohíků z předešlého dne, 3 vejce, 500 ml mléka, 50 g angické slaniny nakrájené na kostičky, čerstvá či mražená pažitka, 2 cibule, sůl, pepř, plátky màsla na dohotovení.
Kostičky anglické slaniny osmahnu s cibulkou do zlatava a nechám vychladnout.
V jedné míse vyšlehám bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
V druhé míse rozšlehám mléko, žloutky, 50 g rozpuštěného másla, pokrájenou pažitku, dochutím pepřem, solí a rozšlehám. Přidám na kostky pokrájené rohlíky , anglickou slaninu s cibulkou a promíchám. Když se rohlíky nasáknou, trvá to jen krátce, zlehka vmíchám sníh z bílků.
Zapékací misku vymaži sádlem, na dno polkadu kuřecí maso, přidám nádivku na kterou pokladu pár plátků másla a šup do trouby.
Peču 30-40 min/ 190°C