Jdi na obsah Jdi na menu
 


GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASA

3. 12. 2021

 

1 kg hovězí kližky

4 velké cibule 20211126_114712-collage.jpg

1 rajčatový protlak

1 ČL drceného kmínu 

2 PL sladké Maďarské papriky

2 PL gulášového koření

250 ml světlého piva

hovězí vývar nebo voda

1 PL majoránky

3-4 stroužky česneku

sádlo

1-2 PL škrobu 

sůl, pepř

 

Cibuli nakrájím nahrubo, kližku na kostky ( ne malé) které osolím a opepřím. 

Oloupaný česnek nožem rozdrtím.

Příprava hotová, jde se vařit.

V kastrolu rozpustím sádlo, vhodím nakrájenou cibuli, kmín a za chvíli česnek. 

Orestuji do hněda, vložím osolenou a opepřenou nakrájenou kližku.

Přidám protlak, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, podlijeme pivem a vývarem či vodou. 

Podusím do měkka.

Nakonec přidám majoránku a dochutím solí. 

Pokud je potřeba, zahustím rozmíchaným škrobem ve vodě. Ale kdo může, umíchá si tmavou jíšku.

Dobré k zahuštění je i strouhaný tvrdý chléb.

.......

150 g hovězího masa + 180 g těstovin = glikémie 2 hod. po jídle : 5,4 ***

.

 

 

Příloha : cokoliv. Osobně upřednostňují domácí kynutý knedlík.