GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASA
1 kg hovězí kližky
4 velké cibule
1 rajčatový protlak
1 ČL drceného kmínu
2 PL sladké Maďarské papriky
2 PL gulášového koření
250 ml světlého piva
hovězí vývar nebo voda
1 PL majoránky
3-4 stroužky česneku
sádlo
1-2 PL škrobu
sůl, pepř
Cibuli nakrájím nahrubo, kližku na kostky ( ne malé) které osolím a opepřím.
Oloupaný česnek nožem rozdrtím.
Příprava hotová, jde se vařit.
V kastrolu rozpustím sádlo, vhodím nakrájenou cibuli, kmín a za chvíli česnek.
Orestuji do hněda, vložím osolenou a opepřenou nakrájenou kližku.
Přidám protlak, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, podlijeme pivem a vývarem či vodou.
Podusím do měkka.
Nakonec přidám majoránku a dochutím solí.
Pokud je potřeba, zahustím rozmíchaným škrobem ve vodě. Ale kdo může, umíchá si tmavou jíšku.
Dobré k zahuštění je i strouhaný tvrdý chléb.
.......
150 g hovězího masa + 180 g těstovin = glikémie 2 hod. po jídle : 5,4 ***
.
Příloha : cokoliv. Osobně upřednostňují domácí kynutý knedlík.