HOVĚZÍ KRK A LA ZVĚŘINA
Koření na zvěřinu si míchám sama z dostupných bylin které si usuším a co nevypěstuji, holt koupím.
Na záhonech roste : tymián, oregano, koriandr, rozmarýn
A co musím koupit : mletý jalovec, mleté nové koření, mletý černý pepř, bobkový list, paprika sladká, bobkový list, kurkuma
600 - 800 g hovězího krku, 2 velké cibule, olej, 2 PL koření na zvěřinu (směs míchám sama), 1 velká mrkev, 1 velká petržel, kousek celeru, 2-3 škrobu či hladké mouky, půlku citronu, 2 PL brusinkové či rybízové marmelády, 1 zakysaná smetana, sůl
Omyté a osušené maso nakrájím na větší kousky.
V kastrolu ho promíchám s 2-3 PL oleje a kořením, nechám v chladu přes noc uležet.
Druhý den přidám k masu na malé kousky pokrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, citron, marmeládu, promíchám, podliji horkou vodou, přikryji pokličkou. Vařím za občasného podlévání a míchání do změknutí.
Zhruba po dvou a půl hodinách maso vyjmu, zeleninový základ rozmixuji, zahustím škrobem rozmíchaným v trošce studené vody, povařím. Přiliji smetanu, prohřeji, už nevařím.
Příloha : houskový knedlík
Poznámka : kdo chce podlije červeným vínem.
.