HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU po prababičce
Rajská omáčka je takový základ mojí kuchyně.
K této klasické receptuře české kuchyně přistupuji dle možností a daného ročního období. V létě ji vařím z rajčat čerstvých, v zimě sáhnu po konzervovaných (pasírovaných loupaných) či nějakém opravdu dobrém protlaku. Chuť rajčat v této omáčce je zcela zásadní, tak na kvalitu myslím v první řadě. Použít ty nejlepší suroviny je polovina úspěchu. Pokud dělám rajskou omáčku v létě, tak použiji tymián v čerstvé a voňavé podobě.
foto : hovězí maso 130 g + rajská om.150 g
asi půl kila hovězího masa, nejraději mám kližku, 0,5 l hovězího vývaru, 1 cibule
1 rajský protlak, nebo půl kila čerstvých přezrálých rajčat,
2 tablety sacharinu, nebo cukr dle chuti,
2 PL másla + 1 PL oleje,
strouhaný perník,
2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bobkový list, tymiám, sůl, na dochucení citron
V hrnci rozpustím máslo s olejem, přidám hovězí maso, které z obou stran mírně orestuji. Maso vyjmu a přidám nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, kuličky nového koření a pepře, mírně osolím. Cibuli nechám zesklovatět, zarestuji rajský protlak. Přidáme hověz maso. Zaliji vývarem a necháme vařit zhruba 2 hodiny.
Mezitím si nastrouhám perník kterým zahustím omáčku.
Rajskou omáčku z hovězího masa podávám s kynutým houskovým knedlíkem, rýží či těstovinami.
S rajskou je to jako se svíčkovou. Co kuchařka to jiný recept.
foto : prababička Josefína *7.3.1890
Bylo jí 69 let když jsem přišla na svět. A dalších třináct požehnaných roků nás činila šťastnými.
Dodnes s láskou vzpomínám.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 474 kJ Bílkoviny 6 g Sacharidy 14 g Tuky 4 g
zdroj : kalorické tabulky
.