Jdi na obsah Jdi na menu
 


HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU po prababičce

30. 12. 2020

 

Rajská omáčka je takový základ mojí kuchyně. 
img_20210304_114434.jpgK této klasické receptuře české kuchyně přistupuji dle možností a daného ročního období. V létě ji vařím z rajčat čerstvých, v zimě sáhnu po konzervovaných (pasírovaných loupaných) či nějakém opravdu dobrém protlaku. Chuť rajčat v této omáčce je zcela zásadní, tak na kvalitu myslím v první řadě. Použít ty nejlepší suroviny je polovina úspěchu. Pokud dělám rajskou omáčku v létě, tak použiji tymián v čerstvé a voňavé podobě.

 

 

 

foto : hovězí maso 130 g + rajská om.150 g 

 

asi půl kila hovězího masa, nejraději mám kližku, 0,5 l hovězího vývaru, 1 cibule

1 rajský protlak, nebo půl kila čerstvých přezrálých rajčat,

2 tablety sacharinu, nebo cukr dle chuti,

2 PL másla + 1 PL oleje,

strouhaný perník,

2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bobkový list, tymiám, sůl, na dochucení citron

 

V hrnci rozpustím máslo s olejem, přidám hovězí maso, které z obou stran mírně orestuji. Maso vyjmu a přidám nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, kuličky nového koření a pepře, mírně osolím. Cibuli nechám zesklovatět, zarestuji rajský protlak. Přidáme hověz maso. Zaliji vývarem a necháme vařit zhruba 2 hodiny. 

Mezitím si nastrouhám perník kterým zahustím omáčku. 

Rajskou omáčku z hovězího masa podávám s kynutým houskovým knedlíkem, rýží či těstovinami.

S rajskou je to jako se svíčkovou. Co kuchařka to jiný recept.

 

img_20190215_123203.jpg

foto : prababička Josefína *7.3.1890 

Bylo jí 69 let když jsem přišla na svět. A dalších třináct požehnaných roků nás činila šťastnými.

Dodnes s láskou vzpomínám.

 

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  

Energetická hodnota 474 kJ Bílkoviny 6 g Sacharidy 14 g Tuky 4 g

zdroj : kalorické tabulky 

.