Jdi na obsah Jdi na menu
 


HOVĚZÍ V ŠÍPKOVÉ OMÁČCE

30. 12. 2020
  • 13.1.2020 odesláno do soutěže "pochoutkový rok 2020". 17.1.2020 proběhlo natáčení + focení 20200119_132514-collage.jpg
  • 2.2.20 odvysíláno na regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Také jako soutěžní hlavní chod v pořadu PROSTŘENO 2020.

 

 

800 g hovězí maso (zadní, krk), 50 g slanina

na nálev : 2 PL sádlo, 2 PL máslo, 1 cibule, 1-2 ks mrkev, 1 petržel, 1/2 celer, 5 ks kuličky pepře
5 ks nového koření, 5 ks jalovce 2 ks bobkové listy, tymián, 1 PL sůl, 1 citron,
1 hrnek silného šípkového čaje

Na dokončení : 1 33% smetana, 2 ČL protlaku, 3 PL šípkové zavařeniny, podle potřeby cukr, sůl, pepř, citron


Dva dny předem prošpikuji maso, upravím tvar, sváži potravinářským provázkem a připravím základ na omáčku. Na sádle a másle orestuji maso ze všech stran. Maso dám stranou, osmahnu nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidám koření, cukr, citron a sůl, maso. zeleninový základ zaliji šípkovým čajem, povařím 30 minut a nechám vychladnout.
Nechám uležet 2 dny. 2-3x za den maso otočím.


Maso přendám do pekáčku, navrším na něj zeleninový základ, zakryji a peču v předehřáté troubě na 150°C/ 2 hodiny, potom teplotu zvýším na 220°C a dopeču zhruba 1 až 2 hodiny. Záleží jak staré hovězí řezník prodal.
Po upečení maso vyndám spolu s kořením a zeleninu rozmixují. Přidám šípkovou zavařeninu, dochutím a přimíchán smetanu.  Obvykle není třeba ničím zahušťovat, rozmixovaná zelenina  a výpek omáčku dostatečně zahustí. Šípková omáčka má mít pikantní sladkokyselou chuť. 
Podávám s kynutým houskovým knedlíkem.


 U nás doma otec většinou šípkovou omáčku připravoval ke zvěřině. Jediný rozdíl v přípravě je že zvěřinu nechal uležet i 5 dní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář