PLZEŇSKÝ GULÁŠ
foto : moje malá porce
600 g hovězího masa na guláš, 250 ml piva, olej a sádlo, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 malé konzervy protlaku, 1 ČL kmínu, 1 PL gulášové papriky, majoránka dle chuti, sůl, pepř
Maso rozkrájím na větší kousky. Počítám 4-5 ks na porci. Osolím, opepřím, promnu a ponechám chvilku odpočinout.
Mezitím nahrubo nakrájím cibuli a osmahnu jí s kmínem na rozpáleném oleji se sádlem.
Když cibule chytne tmavou barvu (ne spálenou), přihodím maso a osmahnu.
Pak přidám papriku, protlak, pokrájený česnek, zaliji pivem, vývarem, přikryji pokličkou a dusím, až je maso hotové. Zhruba 2,5 až 3 hodiny.
Zahustím škrobem nebo moukou rozkvedlanou v trošce studené vody. Dochutím pepřem a solí.
Příloha: houskový knedlík, těstoviny, pečivo.
Pivo : to od nás, Březňák.
~~~~~~~~~
hovězí guláš Plzeňský
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 991 kJ Bílkoviny 22 g Sacharidy 8 g Tuky 12 g Vláknina 1 g
zdroj : kalorické tabulky