Jdi na obsah Jdi na menu
 


VAŘENÍ PRO JEDNOHO

19. 10. 2023

VAŘENÍ PRO JEDNOHO. 3x z jednoho hrnce

 

Základ : na porci 100 - 130 g syrového masa, 50 g cibule, 

Na 3 porce základu : 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl a mletý pepř 

 

Maso nakrájím na střední kousky. Na porci počítám 3-4 ks.. Lehce osolím, opepřím, posypu hladkou moukou a promnu. Takto připravené maso dám na rozpálený olej. Restuji dokud není ze všech stran zataženèlé. 

Poté maso vyndám, přihodím cibuli a osmahnu dozlatova. Maso vrátím zpět, přidám na dochucení kousek čerstvého libečku nebo zarovnané 0,5 ČL sušeného.

Vařím za občasného míchání 2 hodinky. Následně vše rozdělím na 3 porce a dodělám. 

Není třeba více solit. O chuť se postaral libeček. 

VÝHODA úspora času, energie a hlavně, nemusím jíst tři dny to samé.

NEVÝHODA při dokončení o pár kastrolků vícem

A proč jen tři porce ? Jednoduše, čím déle se uchovává pokrm, zvyšuje se glikemický index. A to určitě nikdo nechce, že ? 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I.

HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU 

20231019_112133-collage.jpg

3/4 hrnku vývaru ze základu, 0.5 ČL rajský protlak, nebo 1 čerstvé přezrálé rajče, 1 tabletu sacharinu, 0,5 PL másla nebo trochu strouhaného perníku na zahuštění, na dochucení tymiám, citron

 

 

GLIKÉMIE 2 hod po jídle :   5,0

3/4 hrnečku rajské om.+ 4 kousky hovězího + 5 PL těstovin

 

 

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

"ROZLÍTANÝ ŠPANĚL" Z HOVĚZÍHO MASA

3/4 hrnku vývaru ze základu, kousek uzeniny ( klobása, párek), 0.5 vejce natvrdo, 1 PL pokrájené okurky, 1 ČL kremžské hořčice, oříšek másla nebo 0.5 ČL škrobu na zahuštění.

 

GLIKÉMIE 2 hod po jídle : 4,7 3/4 hrnečku "španěla" + 4 polévkové lžíce rýže

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ 

HOVĚZÍ MASO S HOUBAMI

3/4 hrnku vývaru ze základu, čerstvé nebo namočené houby, 1 PL smetany ( zakysané, na vaření), mletý kmín mezi prsty, oříšek másla nebo 0.5 ČL škrobu na zahuštění, na dochucení citronovou šťávu.

~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~              ~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~

 

ČASEM PŘIPÍŠU DALŠÍ KOMBINACE 

 

 

.