VAŘENÍ PRO JEDNOHO
VAŘENÍ PRO JEDNOHO. 3x z jednoho hrnce
Základ : na porci 100 - 130 g syrového masa, 50 g cibule,
Na 3 porce základu : 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl a mletý pepř
Maso nakrájím na střední kousky. Na porci počítám 3-4 ks.. Lehce osolím, opepřím, posypu hladkou moukou a promnu. Takto připravené maso dám na rozpálený olej. Restuji dokud není ze všech stran zataženèlé.
Poté maso vyndám, přihodím cibuli a osmahnu dozlatova. Maso vrátím zpět, přidám na dochucení kousek čerstvého libečku nebo zarovnané 0,5 ČL sušeného.
Vařím za občasného míchání 2 hodinky. Následně vše rozdělím na 3 porce a dodělám.
Není třeba více solit. O chuť se postaral libeček.
VÝHODA úspora času, energie a hlavně, nemusím jíst tři dny to samé.
NEVÝHODA při dokončení o pár kastrolků vícem
A proč jen tři porce ? Jednoduše, čím déle se uchovává pokrm, zvyšuje se glikemický index. A to určitě nikdo nechce, že ?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I.
HOVĚZÍ MASO S RAJSKOU OMÁČKOU
3/4 hrnku vývaru ze základu, 0.5 ČL rajský protlak, nebo 1 čerstvé přezrálé rajče, 1 tabletu sacharinu, 0,5 PL másla nebo trochu strouhaného perníku na zahuštění, na dochucení tymiám, citron
GLIKÉMIE 2 hod po jídle : 5,0
3/4 hrnečku rajské om.+ 4 kousky hovězího + 5 PL těstovin
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
"ROZLÍTANÝ ŠPANĚL" Z HOVĚZÍHO MASA
3/4 hrnku vývaru ze základu, kousek uzeniny ( klobása, párek), 0.5 vejce natvrdo, 1 PL pokrájené okurky, 1 ČL kremžské hořčice, oříšek másla nebo 0.5 ČL škrobu na zahuštění.
GLIKÉMIE 2 hod po jídle : 4,7 3/4 hrnečku "španěla" + 4 polévkové lžíce rýže
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
HOVĚZÍ MASO S HOUBAMI
3/4 hrnku vývaru ze základu, čerstvé nebo namočené houby, 1 PL smetany ( zakysané, na vaření), mletý kmín mezi prsty, oříšek másla nebo 0.5 ČL škrobu na zahuštění, na dochucení citronovou šťávu.
~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~
ČASEM PŘIPÍŠU DALŠÍ KOMBINACE
.