ČEVABČIČI
Čevabčiči je pokrm z mletého masa (nejčastěji se používá vepřové či jehněčí), které se okoření a vytvaruje do podoby šišek.
200 g hovězího mletého masa
200 g skopového mletého masa ( lze nahradit vepřovým), olej,
200 g krůtího mletého masa
1 cibule nadrobno nakrájenou
2 stroužky utřeného česneku
1-2 vece,
1 ČL sladké mleté papriky
1/2 ČL sušené saturejky
1/2 ČL sušeného libečku
1/2 ČL jedlé sody
trochu vody,
1 ČL soli, pepř
Masa spolu s cibulí, česnekem, vajíčkem, jedlou sodou, kořením i bylinkami důkladně promíchám s trochou vody. Ta maso pěkně sváže. Takto vzniklou směs přikryji potravinářskou fólií a nechám odpočinout v lednici minimálně hodinku. Po odpočinutí lžící odděluji pokud možno stejné kousky a vytvaruji do tvaru válečků. Než začnu smažit, v rozpáleném oleji popráším je hladkou moukou, aby měly kůrčičku. Maso by mělo být uvnitř mírně růžové.
Čevabčiči se dá také grilovat nebo upéct v troubě.
Někdy každý kousek čevabčiči zabalím do plátku anglické slaniny.
Příloha : hranolky, brambory, kyselá okurka, plnotučná hořčice, cibulka.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 976 kJ Bílkoviny 10 g Sacharidy 17 g Tuky 15 g Vláknina 0,25 g, Cholesterol 22 mg
zdroj : kalorické tabulky