ZAPEČENÉ ( FRANCOUZSKÉ) BRAMBORY
Zapečené brambory s .... . V tradiční české kuchyni existuje bezpočet receptů.
ZAPEČENÉ ( FRANCOUZSKÉ) BRAMBORY
- S KLOBÁSOU , můj základní recept
brambory, na osobu počítám tak 150-180 g vařených brambor
1 cibuli
2 pikantní klobásy OBMĚNA : uzené maso, kuřecí maso, houby, ...
3 vajíčka
1 smetanu na vaření. OBMĚNA : smetana 30%, mléko
sůl, pepř
Uvařené vychladlé brambory oloupu a pomocí kráječe na bramborový salát zpracuji. Když není po ruce pomocí nože je nakrájím na kousky.
Cibuli nakrájím najemno, kobásku na kostičky.
Vše osolím, opepřím a smíchám v míse.
Pekáček vytřu sádlem nebo máslem a směs v něm rozprostřu.
V míse po směsi ( proč mazat další nádobí) rozšlehám vejce se smetanou, osolím.
Vaječnou směs naliji na brambory.
Zapékám na 170-190°C, přibližné 30 minut.
Po upečení nechám zapečené brambory zcela vystydnout, jinak se rozpanou.
Příloha : kyselá okurka, salát
Základní recept - Glikémie 2 hodiny po jídle : 7,5 **
~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Zapečené (francouzské) brambory s uzeným masem
Energetická hodnota 1 120 kJ Bílkoviny g Sacharidy 20 g Tuky 10 g
......
Zapečené (francouzské) brambory s kuřecím masem
Energetická hodnota 588 kJ Bílkoviny 12 g Sacharidy 16 Tuky 3 g Vláknina 2 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
.