Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAPEČENÉ ( FRANCOUZSKÉ) BRAMBORY

19. 12. 2021

 

Zapečené brambory s .... . V tradiční české kuchyni existuje bezpočet receptů. 

img_20211219_121738.jpg

ZAPEČENÉ ( FRANCOUZSKÉ) BRAMBORY 

 

- S KLOBÁSOU , můj základní recept

brambory, na osobu počítám tak 150-180 g vařených brambor

1 cibuli 

2 pikantní klobásy OBMĚNA : uzené maso, kuřecí maso, houby, ...

3 vajíčka 

1 smetanu na vaření. OBMĚNA : smetana 30%, mléko

sůl, pepř 

 

Uvařené vychladlé brambory oloupu a pomocí kráječe na bramborový salát zpracuji. Když není po ruce pomocí nože je nakrájím na kousky. 

Cibuli nakrájím najemno, kobásku na kostičky. 

Vše osolím, opepřím a smíchám v míse.

Pekáček vytřu sádlem nebo máslem a směs v něm rozprostřu.

V míse po směsi ( proč mazat další nádobí) rozšlehám vejce se smetanou, osolím.

Vaječnou směs naliji na brambory.

Zapékám na 170-190°C, přibližné 30 minut. 

Po upečení nechám zapečené brambory zcela vystydnout, jinak se rozpanou. 

Příloha : kyselá okurka, salát 

 

Základní recept - Glikémie 2 hodiny po jídle : 7,5  **

~~~ 

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  : 

Zapečené (francouzské) brambory s uzeným masem

Energetická hodnota 1 120 kJ  Bílkoviny g  Sacharidy 20 g  Tuky 10 g

......

Zapečené (francouzské) brambory s kuřecím masem

Energetická hodnota 588 kJ  Bílkoviny 12 g  Sacharidy 16  Tuky 3 g Vláknina 2 g

zdroj : kalorické tabulky  

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~

 

.