ŽBLABUŇKY
Žblabuňky, pro někoho možná bramborový guláš, pro mne vzpomínky na dětství. Ani nevím kdo s tím názvem přišel. Byla to možná lest jak přimět nás, děti něco sníst
Vařila je babička, otcova maminka která jej naučila vařit.
Jsou rychlé a hlavně dobré. Pokud se sejde jednou za čas rodina, musí být na stole.
Prostě jídlo které nás spojuje. Žádná svíčková, řízky, .... jen a jen ŽBLABUŇKY.
Hodí se nejen k obědu, večeři ale i k snídani. Někdo je má rád samotné, jiný si k nim zakousne rohlík.
Základem je 1nadrobno nakrájená větší CIBULE, zpěněná na MÁSLE . Postačí 2 PL.
Oškrábané a na kostičky nakrájené BRAMBORY, tak 2 ks na osobu, osmahnu na cibulce, zapráším SLADKOU ČERVENOU PAPRIKOU. Pozor na její připálení.
Zaliji vodou, vhodím MASOX, PEPŘ, NOVÉ KOŘENÍ, BOBKOVÝ LIST a špetku TYMIÁNU.
Vařím 15 minut, přidám na kolečka pokrájený párek a zahustím ve vodě rozmíchanou hladkou moukou nebo škrobem. Povařím pár minut.
Nakonec přidám ZAKYSANOU SMETANU. Tu zlehka prohřát, už nevařit. Konzistence "řidší kaše". Dobrou chuť.
Glikémie 2 hod po jídle. 6,2 / 13.11.2023
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 726 kJ Bílkoviny 3 g Sacharidy 14 g Tuky 12 g Vláknina 2 g
zdroj : kalorické tabulky