Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽBLABUŇKY

30. 12. 2020

Žblabuňky, pro někoho možná bramborový guláš, pro mne vzpomínky na dětství. Ani nevím kdo s tím názvem přišel. Byla to možná lest jak přimět nás, děti něco sníst

Vařila je babička, otcova maminka která jej naučila vařit.

Jsou rychlé a hlavně dobré. Pokud se sejde jednou za čas rodina, musí být na stole.

Prostě jídlo které nás spojuje. Žádná svíčková, řízky, .... jen a jen ŽBLABUŇKY. 20210101_030235-collage.jpg

Hodí se nejen k obědu, večeři ale i k snídani. Někdo je má rád samotné, jiný si k nim zakousne rohlík. 

 

Základem je 1nadrobno nakrájená větší CIBULE, zpěněná na MÁSLE . Postačí 2 PL.

Oškrábané a na kostičky nakrájené BRAMBORY, tak 2 ks na osobu, osmahnu na cibulce, zapráším SLADKOU ČERVENOU PAPRIKOU. Pozor na její připálení.

Zaliji vodou, vhodím MASOX, PEPŘ, NOVÉ KOŘENÍ, BOBKOVÝ LIST a špetku TYMIÁNU.

Vařím 15 minut, přidám na kolečka pokrájený párek a zahustím ve vodě rozmíchanou hladkou moukou nebo škrobem. Povařím pár minut.

Nakonec přidám ZAKYSANOU SMETANU. Tu zlehka prohřát, už nevařit. Konzistence "řidší kaše". Dobrou chuť. 

 

Glikémie 2 hod po jídle. 6,2 / 13.11.2023

~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g : 

Energetická hodnota 726 kJ Bílkoviny 3 g Sacharidy 14 g Tuky 12 g Vláknina 2 g

zdroj : kalorické tabulky