Jdi na obsah Jdi na menu
 


RYBÍ

29. 12. 2020
Vývar : Zhruba půl kila ořezů z kapra (hlavy, ploutve...), 250 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku , 5 kuliček pepře,5 kuliček nového koření, 4x bobkový list, libeček, sůl 
img_20211218_110927.jpg
 
Polévka : 250 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 PL másla, 1-2 PL hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, obrané rybí maso, mlíčí, jíkry, pepř, sůl
 
 
 
Dohotovení : 2 rohlíky, máslo
 
 
               Glikémie 2 hod po jídle : 7,5
 
 
Do kastrolu vložím rybí hlavy a všechny odřezky. Z hlav se musí vyndat žábry, aby nebyla polévka hořká. Zaliji 2 litry studené vody. Když se polévka začne vařit, sebertu pěnu, přidám koření, mrkev, 20211218_151112-collage.jpgcibuli, celer, kořen petržele, libeček, osolím a hodinu vařím na mírném ohni. Vývar scedím.
Máslo používám na restování zeleniny. Žádné sádlo, olej a už ne ten olivový. Zeleninový základ musí vonět máslem, bez debaty. A tak v mezičase v jiném hrnci orestuji na másle najemno nasekanou cibuli. Nastrouhám na struhadle s velkými oky mrkev, kousek petržele a přidám k cibulce. Pár minut restuji, přiliji 2/3 vývaru a zahustím hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody. Kdo chce, udělá si jíšku. Přiliji zbytek vývaru, přidám mlíčí nebo jíkry a povařím 10 minut. Obrané maso z hlavy dám do hrnce.
 
 
 
Podávám s rohlíkem nakrájeným na kostičky a opečený v pánvičce na másle.
 
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g : 
Energetická hodnota 425 kJ Bílkoviny 8 g Sacharidy 5 g Tuky 4 g
zdroj : kalorické tabulky