RYBY
Ryby ráda mám o jejich kostičkách se to říci nedá.
V rybárně těžká volba. Zda sáhnout pro kapříka, pstruha, ...., radši přednost dám těm dražším, kde kostičku stěží potkám.
Na tatínka při tom vzpomínám, jak jsme spolu rybařili a krásné chvilky spolu měli.
Pokud nemám čerstvě ulovenou rybu od rybáře, sáhnu po chlazené.
A které že to ráda mám ? Všechny.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
NA BYLINKÁCH
600 g filetů, máslo, saturejka, celer - nať, tymián, citronová šťáva, sůl, pepř
Filety omyji pod tekoucí studenou vodou a osuším. Osolím, posypu bylinkami a nechám 10 minut odpočinout. Bylinky jsou od jaro do podzimu ze zahrádky, v zimě sušené.
Rybí filety opeču na másle z obou stran. Po opečení nechám ještě filety krátce odpočinout ve výpeku.
Při podávání, filety přeliji výpekem a zakápnu citronovou šťávou. Příloha : brambory na různé způsoby, zelené fazolky, ...
.....
filet z nilského okouna 150 g + brambory 150 g + zelené fazolky 50 + koř.zelenina 50 g
Glikémie 2 hod po jídle 5,9 ***
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
NA MÁSLE
400 g filetů, máslo, mletý kmín, tymián, citronová šťáva, hladká mouka, sůl
Filety omyji pod tekoucí studenou vodou a osuším. Pokapu citronem a necháme 10 minut odpočinout.
Osolím, okmínuji, obalím v mouce s tymiánem. Rybí filety opeču na másle z obou stran. Po opečení nechám ještě filety krátce odpočinout ve výpeku.
Při podávání filetů přeliji výpekem. Příloha : brambory na různé způsoby, zelené fazolky, ...
Příloha : fazolové lusky mražené, 1 cibule, sůl, pepř
....
Rybí filet z tilápie na másle + brambory 150 g + zelené fazolky 100 g = cca 32 g Sacharidů
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
NA KMÍNĚ
Sůl, kmín, hladká mouka, máslo, olej, citronová šťáva
Není snad jednodužší úprava ryb. Rychlé, chutné i když ne zcela levné. Ryby, ať už celé nebo porcované zásadně kupuji chlazené. Opláchnuté plátky filetů osuším, osolím, okmínuji a obalím v hladké mouce. Na másle s olejem z obou stran pár minut opeču. Pokapu citronovou šťávou. Vhodná příloha : brambory na všechny způsoby
.....
Tylápie s kmínem 150 g, brambory vařené ve slupce 200 g, plátek másla, ledový salát 50 g
GLIKÉMIE : 2 hod po obědě 7.2 mol
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
NA PÁŘE
Foto : Tilápie + 2 brambory + kousek vařené červené řepy + plàtek másla.
Glikémie 2 hod po jídle : 7,2. ***
Filety osuším a po obou stranách osolím.
Na dno parní nádoby dám pečící papír který trochu propíchám vidličkou aby jím mohla proudit pára.
Na papír položím filety, zakryji pokličkou na 5 - 8 minut. Hotovo.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
SMAŽENÉ
KAPŘÍK NEJEN VÁNOČNÍ
Nerada kostičky, volím porce kapra za hlavou. V rybárně kam chodím naštěstí prodávají i jeden kousek který si zákazník vybere. Je sice dražší, peněženka to vydrží a já si pochutnám.
Potřebuji trojobal - hladká mouka, strouhanka, vajíčko. Olej, máslo, citron, sůl a hlavně rybu.
Porci kapra omyji, osuším a pokapu citronovou šťávou. Nechám pod poklopem odpočinout půl hodiny. Poté osolím, obalím v trojobalu a pozvolna na oleji snažím. Porci po usmažení dám na papírový ubrousek aby se zbavila přebytečného tuku. Navrh příjde plátek másla.
Vhodná příloha : brambory na jakýkoliv způsob
Poznámka : při přípravě různých řízků, ty z ryb smažím až naposled.
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~~
ZAPEČENÉ
RYBIČKA ZAPEČENÁ SE SÝREM
Opět, FILET, nezáleží jaká rybička (losos, tylápie, langasius, nilský okoun, ....) , sýr na strouhání, vajíčka, mléko, olej, máslo, sůl, mletý černý pepř
Rybí filet osolím a krátce ho opeči, asi po dvou minutách, po obou stranách na rozpáleném oleji.
Máslem vymažu malou zapékací mísu, vložím opečené filety zaliji vejci rozšlehanými s mlékem a strouhaným sýrem.
Zapékám v troubě na 180°C do doby až se sýr neroztaví a povrch nezrůžoví.
Příloha : brambory na různé způsoby, saláty, ...
~~~~~~~~~~~ AMUR BÍLÝ ~~~~~~~~~~~
AMUR BÍLÝ Je velice oblíbený pro své bílé, chutné maso. Není tolik tučný. Připravuje se podobně jako kapr.
~~~~~~~~~~~ CANDÁT ~~~~~~~~~~~
CANDÁT
Skvěle chutná obalený v mouce, posypaný kmínem a smažený na másle s oejem.
Smažím cca 5 minut z každé strany.
Nedoporučuji ho přesmažit, jinak vyschne.
~~~~~~~~~~~ KAPR ~~~~~~~~~~~
KAPR
- nejrozšířenější domácí ryba se hodí na smažení i pečení.
...
čerstvý
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 486 kJ Bílkoviny 18 g Sacharidy 0,03 g Tuky 5 g
zdroj : kalorické tabulky
...
smažený
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 900 kJ Bílkoviny 25 g Sacharidy 7 g Tuky 12 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ LÍN OBECNÝ ~~~~~~~~~~~
LÍN OBECNÝ
Je z něj skvělá polévka. Připravuje se podobně jako kapr. Neškrábu mu šupiny protože jsou
hluboce zarostlé. Je lepší ho stáhnout z kůže.
~~~~~~~~~~~ LOSOS ~~~~~~~~~~~
LOSOS
Není třeba ho představovat. Dobrota, když je jen osolený, opepřený, zakápnutý citronem a upečený v troubě.
Maso této ryby je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá od růžové po tmavě červenou. .....
TATARÁK Z LOSOSA
1 steak z lososa bez kůže a kostí, 1 lžička hořčice standard, 1 lžička dijonské hořčice, ½ malé žluté cibule, ½ malé červené cibule, sůl, mletý bílý pepř (může být i černý), citronová nebo limetková šťáva, křepelčí vajíčko
Lososa naškrábu špičkou ostrého nože. Hrubší kousky posekám.
Vložím do mísy, zamíchám dohromady.
Cibuli si nakrájím najemno (na jeden filet ½ malé cibulky žluté i červené).
Potom opatrně přidám po jedné kávové lžičce od každé hořčice. Osolíme a opepříme.
Vidličkou míchám tak dlouho, dokud nezískám požadovanou konzistenci.
Nakonec zakápnu citronem nebo limetkou, promíchám, dochutm. Hotovo.
......
Přibližné nutriční hodnoty před úpravou ve 100 g
Energetická hodnota 853 kJ Bílkoviny 22 g Sacharidy 0 g Tuky 12 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ MAKRELA ~~~~~~~~~~~
MAKRELA čerstvá
.....
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 809 kJ Bílkoviny 19 g Sacharidy 0,03 g Tuky 13 g
zdroj : kalorické tabulky
...
MAKRELA uzená
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 1 080 kJ Bílkoviny 20 g Sacharidy 0 g Tuky 20 g
zdroj : kalorické tabulky
.....
uzená makrela vakuovaná Rybyjo Procházka
Energetická hodnota 1 114 kJ Bílkoviny 20 g Sacharidy 0,19 g Tuky 21 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ OKOUN NILSKÝ ~~~~~~~~~~~
OKOUN NILSKÝ čerstvý
.....
Energetická hodnota 345 kJ Bílkoviny 19 g Sacharidy 0,7 g Tuky 0,3 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ PANGASIUS ~~~~~~~~~~~
PANGASIUS chlazený
Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný. Mě chutná, musí být však chlazený. Mraženého nebrat.
.....
Energetická hodnota 347 kJ, 90,1 kcal, 1,9 tuků, 16,3 g bílkovin.
zdroj : kalorické tabulky
...
Co říkají odborníci o PANGASOVI, oblíbené rybě posledních let?
Levná ryba, která není cítit rybinou, má minimum kostí, není tak skvělá, jak jsme si o ní původně mysleli. V první řadě se nejedná o mořskou rybu, ale sladkovodní. Pangas je chován ve znečištěných řekách, krmený je granulemi a obsahuje pouze málo omega-3 nenasycených mastných kyselin i jódu. Místo toho je plný stabilizátorů a vody. Získáme tedy za málo peněz hodně málo muziky.
~~~~~~~~~~~ PSTRUH ~~~~~~~~~~~
PSTRUH
Lososovitá ryba jemné chuti. Stejně jako lososu, pstruhu duhovému nejvíc sedí jednoduchá příprava s minimem přísad.
Kombinovat lze s mandlemi, bylinkami, kmínem, citronem. Peču ho na másle či v alobalu, griluji, smažím obaleného v mouce. Připravit se může i metodou sous-vide.
~~~~~~~~~~~ ŠTIKA ~~~~~~~~~~~
ŠTIKA
Tuto rozšířenou a oblíbenou rybu si nejlépe vychutnáte pozvolně smaženou, vařenou v páře, připravenou technikou sous-vide nebo dušení, grilovánou či pečenou. Skvělá je pečená, plněná bylinkami a citronem nebo švestkovou nádivkou.
~~~~~~~~~~~ TILÁPIE ~~~~~~~~~~~
TILÁPIE
Tilápie nilská neboli okounovec nilský (Oreochromis Niloticus) je sladkovodní ryba pocházející původně z Afriky.
TILÁPIE S PEČENÝMI BRAMBORY
600 g vařených brambor ve slupce, 3 cibule, 600 g tilápie (filetů), 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, olej, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce petrželové nati, sůl, 1 lžička koření na ryby, mletý pepř
Filety osolím a obalím v mouce smíchané s paprikou, kořením na ryby a čerstvě mletým pepřem.
Na pánvi z obou stran opeču do křupava.
Studené brambory vařené ve slupce oloupu, nakrájím na plátky a na polovině množství másla opeču Oloupanou cibuli nakrájím na kolečka a opeču ji dorůžova na druhé polovině másla.
Smísím s opečenými bramborami. Dochutím solí a pepřem
Hotovou rybu bohatě posypu petrželkou.
Glikémie 2 hod po jídle ..... 6,9 / 30.5.24
.....
TILÁPIE S HOUBAMI
6 plátků tilápie, šťáva z citronu, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 200 g mozzarelly, špetka bazalky, petrželová nať, 200 g hub, drcený kmín
Porce ryb osolím, opepřím, zlehka zakápnu citronovou šťávou a nechám v chladu rozležet.
Plech vyložím pečicím papírem, potřu částí másla a dám na něj porce ryb.
Vložím do vyhřáté trouby a peču zvolna cca 10 minut na 160–170 °C.
Mezitím očistím houby, pokrájím je a zpěním na zbytku másla.
Houby mírně osolím, přidám drcený kmín a podusím.
Předpečenou rybu vyndám, pokryji ji nakrájenými plátky mozzarelly a dopeči ještě cca 5–10 minut, jen co se sýr roztaví. Porce ryby dám na talíře, posypu podušenými houbami, posekanou bazalkou a petrželovou natí.
Příloha : pečené brambory, hranolky nebo jen s pečivem a salátem.
.....
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 270 kJ Bílkoviny 12 g Sacharidy 0 g Tuky 2 g
zdroj : kalorické tabulky
- tilápie s kmínem 150 g, brambory vařené ve slupce 200 g, plátek másla, ledový salát 50 g
GLIKÉMIE : 2 hod po jídle 7.2
- Tilápie (170 g) vařená v páře, brambory (200 g) maštěné máslem.
GLIKÉMIE : 2 hod po jídle
~~~~~~~~~~~ ŽRALOK ~~~~~~~~~~~
ŽRALOK
Energetická hodnota 557 kJ Bílkoviny 20 g Sacharidy 0 g Tuky 5 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ KREVETY ~~~~~~~~~~~
KREVETY
.....
Energetická hodnota 464 kJ Bílkoviny 24 g Sacharidy 0,41 g Tuky 1 g
zdroj : kalorické tabulky
~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~ Hela.ry ~~~~~~~~~~~