Jdi na obsah Jdi na menu
 


BUCHTA ......

1. 11. 2023

 

 

20211031_095048-collage.jpgBUCHTA S KOKOSEM 

1 hrnek hladká mouka 1 hrnek polohrubá mouka 1 prášek do perníku

100 g strouhaného kokosu 4 PL kakaa 4 PL cukr moučka, nebo i méně 

3/4 hrnku oleje 1 hrnek mléka 2 ks vejce trošičku rumu 

 

 

 

Všechny suroviny smíchám. Vznikne kašovité těsto.   

Troubu předehřeji na 180 °C. 

Těsto vliji na plech vyložený pečícím papírem a peči asi 20 minut. 

Čokoládu na vaření nožem nakrouhám. Ihned po vyjmutí buchty z trouby jí posypu připravenou čokoládou. 

Hotová buchta se může pochopitelně posypat čímkoliv, nebo po vychladnutí potřít marmeládou

~~~~~~~~~ . BUCHTA ~~~~~~~~~   

BUCHTA BABETTA   

250 g hladká mouka 

200 g moučkový cukr 

3-4 ks vejce

1 dcl voda, horká

1 dcl olej

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

citronová kůra z jednoho citronu 

citronovou šťávu ze dvou až tří plodů, je to věc chuti

 

Z bílků ušlehat sníh. 

V míse ušlehat žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem.  20250118_110526-collage.jpg

Postupně přilít po částech horkou vodu, olej a vsypat mouku s prdopečem.  Nakonec vmíchat kůru a šťávu z citronů a zlehka vmíchat sníh.

Nalít do vymazané a vysypané pečící formy.

Zapnu troubu nastavenou na 220 °C. Peču 20 -30 min..

 

Po vychladnutí dokončím citronovou polevou (citronová šťáva a moučkový cukr).

Za našeho mládí se prodávala v alobalových miskách. Byla dobrá i do školy. Doma jí pekla babička a v zimě nahradila citrony pomerančemi. Tak nevím co bylo lepší.

~~~~~~~~~ BUCHTA ~~~~~~~~~~ 

BUCHTA S JABLKY - HRNKOVÁ

 

1 hrnek špaldové mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 ČL sody, špetka soli, 1/2 hrnku cukru, vanilkový cukr, skořice, rozinky, asi 6 jablek, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce,

 

V míse smíchám všechny sypké suroviny. Přidám mléko, vejce, olej a promíchám. Těsto vyliji na plech vyložený pečícím papírem a rozetřu. Posypu nastrouhanými jablky, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.

Peču v předehřáté troubě na 180°C , asi 30-40 minut 

~~~~~~~~~ BUCHTA~~~~~~~~~~