KOLÁČKY ZE ŠLEHAČKOVÉHO TĚSTA
500 g hladké mouky
1/2 droždí.
125 g másla
100 g cukru
2 žloutky + 1 vajíčko na potření
2 PL oleje
1 šlehačka nad 30%
Mouku nasypu do zadělávací mísy, pomocí lžíce uprostřed udělám důlek pro kvásek.
Do důlku rozdrobím droždí, přidám cukr a mléko, zadělám kvásek, který přikrytý utěrkou nechám 15 minut v teple.
Ke kvásku přidám ostatní ingredience, řádně prohnětu.
Přikryji a minimálně hodinu bude těsto odpočívat v teple. Mezitím připravím různé náplně. Záleží na ročním období a na co je chuť. V létě nebudu dávat marmeládu když je na záhonech plno jahod, ma podzim jsou k mání švestky. Dobrá je náplň maková, s tvarohem, s povidly, ....
Tak, těsto je pěkně nakynuté. Rozdělím ho na 4 díly, vyválím z nich váleček. Každý rozkrájím na 10 kousků velikosti vlašského ořechu.
V dlani z každého dílku vykoulím kuličku kterou malou sestřičku rozplácnu.
Na plech dám pečící papír, pokladu placičkami a rozšlehaným vajíčkem potřu.
Pomocí dvou čajových lžiček plním z připravených náplní.
Cukrovkáři, bez drobenky.
Z tohoto množství těsta pohodlně připravím 40 koláčků.
Peču 190 - 200°C do zlatava.
Jak dlouho vydrží, nevím. Pokud si jich pár neuchráním v mrazáku, do druhého dne nevydrží.
.