Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOLÁČKY ZE ŠLEHAČKOVÉHO TĚSTA

4. 12. 2021

 

500 g hladké mouky

1/2 droždí. 20211201_180846-collage.jpg

125 g másla

100 g cukru 

2 žloutky + 1 vajíčko na potření 

2 PL oleje 

1 šlehačka nad 30% 

 

 

 

Mouku nasypu do zadělávací mísy, pomocí lžíce uprostřed udělám důlek pro kvásek.

Do důlku rozdrobím droždí, přidám cukr a mléko, zadělám kvásek, který přikrytý utěrkou nechám 15 minut v teple.

Ke kvásku přidám ostatní ingredience, řádně prohnětu. 

Přikryji a minimálně hodinu bude těsto odpočívat v teple.  Mezitím připravím různé náplně. Záleží na ročním období a na co je chuť. V létě nebudu dávat marmeládu když je na záhonech plno jahod, ma podzim jsou k mání švestky. Dobrá je náplň maková, s tvarohem, s povidly, ....

Tak, těsto je pěkně nakynuté. Rozdělím ho na 4 díly, vyválím z nich váleček. Každý rozkrájím na 10 kousků velikosti vlašského ořechu.

V dlani z každého dílku vykoulím kuličku kterou malou sestřičku rozplácnu.

Na plech dám pečící papír, pokladu placičkami a rozšlehaným vajíčkem potřu.

Pomocí dvou čajových lžiček plním z připravených náplní.

Cukrovkáři, bez drobenky. 

Z tohoto množství těsta pohodlně připravím 40 koláčků.

 

Peču 190 - 200°C do zlatava.

Jak dlouho vydrží, nevím. Pokud si jich pár neuchráním v mrazáku, do druhého dne nevydrží.

 

.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář