MAKOVEC "CHRUMKAVÝ"
1 hrnek nemletého máku, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek špaldové mouky, 3/4 hrnku cukru,
2 hrnky mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva
Nemletý mák vsypu do mléka alespoň na hodinu.
Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Postupně zašlehám olej, mouky společně s práškem do pečiva. Bílky s 1/2 ČL cukru vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s makovou směsí. Žádné "hurá" míchání. Jen zlehka obracet vařečkou.
Plech či formu na buchtu vyložím pečícím papírem. Peču v předehřáté troubě na 170° C přibližně 30-40 minut.
Makovec není moc sladký. Kdo si může dovolit něco sladšího, sáhne po dobré marmeládě. Mám ráda borůvkovou.
A proč "chrumkavý" ? Stačí zakousnout a ......
foto : 1 kousek 50 g , přibližně 25 g Sacharidů
~~~~~~~~~~Hela.ry~~~~~~~~~~
Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota 1 418 kJ Bílkoviny 10 g Sacharidy 49 g Tuky 11 g Vláknina 3 g
zdroj : kalorické tabulky