Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOCE

17. 12. 2021

 

ŠTĚDRÝ VEČER PATŘÍ K NEJKRÁSNĚJŠÍM V ROCE

PRO INSPIRACI VÁM PŘINÁŠÍM NAHLÉDNUTÍ DO MÉ KUCHYNĚ

NENÍ TO NIC SVĚTOBORNÉHO,JEN VŠECHNY RECEPTY MAJÍ JENO SPOLEČNÉ - ZÁKLADEM JSOU KVALITNÍ SUROVINY

20201206_143603-collage.jpg

Upozornění: Jedná se o recepty které neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady .

 

FERRERO ROCHER z tatranek

2 kusy čokoládové tatranky , 50 g nesolených arašídů, 2 ks lískooříškové tatranky, 5 PL Nutelly

Tatranky nastrouhám, přidám Nutelu a jemně nasekané arašídy.Ze směsi tvořím kuličky, které namáčím v rozpuštěné čokoládě v nasekaných oříšcích.

Kuličky nechám ztuhnout a skladuji v lednici. 

 

TVAROHOVÉ MINIŠTOLY

50 g máslo, 50 g rostlinný tuk, 300 g hladká mouka, 2 ČL prášeku do pečiva, 1 tvaroh z vaničky, pomerančová kůra z 1 pomeranče100 g cukr, 2 ČL skořice, 200 g hrozinky namočené v rumu, 2 PL nasekaných oříšků

Ze všech surovin zpracuji těsto a vytvořím válečky které rozválím na šířku cca 1 cm a rozkrájím na malé kousky. Dám na plech s pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě na 190 °C 15 minut. 

Horké potřu rozpuštěným máslem a po mírném zchladnutí pocukruji. 

 

VČELÍ ÚLY

 200 g dětských piškotů, 2 PL moučkového cukru, 80 g másla, 3 PL mléka, 4 PL holandského kakaa, 2 PL rumu

Náplň : 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2-3 PL vaječného koňaku+ kulaté piškoty,             nutela pro nejmenší

 

Piškoty rozmixuji a dám do mísy. Přidám moučkový cukru, kakao, rozpuštěné máslo, mléko a rum. Vypracuji těsto. Pokud se drobí, přidám trošku rozpuštěného másla.

Z těsta vytvaruji kuličku kterou obalím v moučkovém cukru. Kuličku vložím do formičky a pomocí obráceným koncem vařečky, udělám do každého úlku důlek. Naplním náplní, uzavřu piškotem a klepnutím vyklopím úlek z formičky.

Po zaschnutí dám do dózy a uchovám v chladu. V mém případě v ledničce. 

 

LINECKÉ CUKROVÍ

Na těsto : 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy

Na dokončení : rybízová marmeláda, moučkový cukr

Někdo těsto zadělává na vále. Osobně dávám přednost míse.

Přes síto proseji hladkou mouku a cukr. Přidám vanilkový cukr, nastrouhám máslo na hrubším struhadle, žloutky a citronovou šťávu. Vypracuji hladké těsto a přes noc ho ponechám odpočívat v lednici.

Na pomoučněném vále vyválím placku přibližně 2 až 3 milimetry silnou. Z vyválené placky vykrajuji různé tvary. Připravím plechy s pečícím papírem. Peču v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 7 až 8 minut. Ale záleží na každé troubě. Lepší vytáhnout těsto když začíná mírně zlátnout.

Hotové vystydlé cukroví nasklám vedle sebe do krabice. Uložíme do špajzky. Někdo pro jistotu k cukroví přidává jablko, aby bylo skoro hned měkké. 

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Na těsto : 200 g hladké mouky, 60 g ztuženého tuku, 60 g másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 30 g cukru moučka

Na obalení : 100 g cukru moučka, 2 vanilkové cukry, 1 vanilkový lusk

Do mísy nasypu mouku, ořechy, nakrájený změklý tuk a cukr moučku. Vypracuji hladké těsto, které dám aspoň na hodinu odpočinout do ledničky. Připravím plechy s pečícím papírem. Z části těsta vyválíme "hada". Uždibuji kousky a tvořím mírně zahnuté rohlíčky. Peču v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 9 až 10 minut.

Vanilku podélně rozříznu a zrníčka smíchám s vanilkovým a moučkovým cukrem. Horké rohlíčky obaluji a skládám na tác.

Vystydlé uchovávám v krabičce. 

 

.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář