BRATISLAVSKÁ VEPŘOVÁ PLEC
foto : Bratislavská vepřová plec . Glikémie 2 hod po jídle 8 ***
500 - 600 g vepřového plecka, 2 větší cibule, 2 PL oleje +plátek zhruba 1 cm másla.
2 PL rajského protlaku, 2 - 3 mrkve, 1 smetana na vaření, malá plechovka hrášku, škrob na zahuštění, 1 PL sladké papriky, sůl, pepř, nové koření, bobkový list.
Maso prošpikuji mrkví a špekem, osolím a opepřím. Orestuji ho ze všech stran dozlatova na rozpáleném oleji s máslem, vyndám na talíř a udržuji v teple.
Výpek vařečkou odškrábu, přihodím jemně nakrájenou cibuli a restuji so zlatova.
Přidám rajský protlak, koření, vložím zpět maso, podliji trochou vody a dusím přiklopené pokličkou.
Po půl hodině dušení přihodím k masu drobně pokrájenou mrkev.
Udušené maso vyjmu a omáčku zahustím škrobem rozmíchaným ve smetaně.
Do omáčky přidám zcezený hrášek, povařím 5 minut.
Podle chuti osolím, opepřím, kdo má rád kyselejší přidá citrónovou štávu.
Příloha : houskové knedlíky ( dia 2 ks) nebo brambory ( dia 150 - 180 g).