Jdi na obsah Jdi na menu
 


MORAVSÝ VRABEC

28. 1. 2021

 

img_20211209_104911.jpg

Moravský vrabec, bramborové noky, cuketové zelí. Glikémie 2 hod po jídle 4,7 ***

 

600-800 g bůčku + žebra na výpek, 3 cibule, 2-3 stroužky česneku , 3 PL sádla, kmín, pepř a sůl, 

1 ČL škrobu nebo hladké mouky

Bůček a žebra omyji a osuším. Žebra dám do pekáčku, osolím, posypu kmínem, přidám 1 drobně nakrájenou cibuli, 1 PL sádla a trochu podliji. Přikryji a vložím do trouby na 180°C.

Mezitím nakrájím bůček na větší kousky a osolím. 2 cibule najemno nakrájím, osmahnu na sádle do růžova spolu s kmínem, přidám bůček a orestuji. Přidám nakrájený česnek, pepř, podliji trochu vody. Přikryté pod pokličkou dusím 30 minut.

Potom vložím vše k žebrům do trouby, kde maso peču do měkka. Zhruba další hodinu. Během pečení maso podlévám, aby se vytvořil výpek. Před dokončením maso odkryji

Pekáček vyjmu z trouby, obsah pekáčku promíchám. Vrátím do trouby, už nezakrývám,zvýším teplotu na 200 stupňů a peču dalších 40-45 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská opečenou barvu. Připománám, v téhle fázi je dobré maso aspoň třikrát promíchat, 

Maso nechám odpočívat na talíři ve vypnuté troubě a vezmu si jen pekáček s výpekem. Maso z kostí oberu a přidám k ostatnímu masu.  

Šťávu přívedu do varu, vliji škrob rozmíchaný ve vodě a 5 až 10 minut povařím. Kdo chce, šťávu přecedí.

Přílohy : bramborové knedlíky, bramboravá kaše, noky, zelí, špenát 

 

~~~~~~~~

moravský vrabec

Přibližné nutriční hodnoty ve 100 g  

Energetická hodnota 1 580 kJ Bílkoviny 16 g Sacharidy 4 g Tuky 32 g

......

gnochi vařené

Energetická hodnota 620 kJ Bílkoviny 4 g Sacharidy 32 g Tuky 0,3 g Vláknina 0,4 g

......

špenát dušený

Energetická hodnota 135 kJ Bílkoviny 3 g Sacharidy 4 g Tuky 0,3 g Vláknina 2 g

zdroj : kalorické tabulky 

 

 

.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář