UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU
na vývar : 600 g uzeného masa , kořenová zelenina , 1 cibule
6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kousek libečku, sůl
na omáčku: 1 PL másla + 1 PL oleje , 1 cibule , 1 PL hl. mouky, ½ l vývaru z masa
3 dcl mléka
Maso vařím do změknutí se zeleninou, cibulí a kořením. Odeberu hrnek vývaru. Ze zbylého vývaru bude polévka.
V jiném kastrolu osmahnu na másle s olejem najemno nakrájenou cibulku.
Zahustím moukou rozmíchanou ve vývaru. Osolím, promíchám a povaříme přibližně 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
Poté zaliji mlékem. A proč zrovna mléko ? Jakožto diabetička se snažím snížit tuky.
Nakonec přidám kupovaný křen se smetanou ve skle. No vida, předsi aspoň trocha smetany.
Přivedu k varu a hned kastrol odstavím ze sporáku.
Někdy místo uzeného masa uvařím vepřový jazyk nebo vepřové srdce. Obojí je dobré.
Příloha : brambory, houskový knedlík
.