Jdi na obsah Jdi na menu
 


UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU

31. 8. 2024

img_20240831_115537.jpg

 

na vývar : 600 g uzeného masa , kořenová zelenina , 1 cibule

6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kousek libečku, sůl

 

na omáčku: 1 PL másla + 1 PL oleje , 1 cibule , 1 PL hl. mouky, ½ l vývaru z masa

3 dcl mléka

 

Maso vařím do změknutí se zeleninou, cibulí a kořením. Odeberu hrnek vývaru. Ze zbylého vývaru bude polévka. 

V jiném kastrolu osmahnu na másle s olejem najemno nakrájenou cibulku.

Zahustím moukou rozmíchanou ve vývaru. Osolím, promíchám a povaříme přibližně 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. 

Poté zaliji mlékem. A proč zrovna mléko ? Jakožto diabetička se snažím snížit tuky. 

Nakonec přidám kupovaný křen se smetanou ve skle. No vida, předsi aspoň trocha smetany.

Přivedu k varu a hned kastrol odstavím ze sporáku.

 

Někdy místo uzeného masa uvařím vepřový jazyk nebo vepřové srdce. Obojí je dobré.

Příloha : brambory, houskový knedlík 

 

.